Psiha i seks Moje emocije 09. veljače 2017.

Osobe koje se češće ljube bolje zarađuju i rjeđe su bolesne

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svako jutro jedan poljubac i mogla bi živjeti i do pet godina dulje od osoba koje svoje partnere rjeđe ljube. To je pokazalo veliko njemačko istraživanje koje je obuhvatilo nekoliko tisuća ispitanika raznih dobnih, vjerskih i rasnih skupina.

Zašto poljupci imaju tako pozitivno djelovanje na zdravlje? Tijekom jedne "seanse" ljubljenja s partnerom izmijenimo 9 mg vode, 0,18 g organskih tvari, 0,711 mg masnih materija i 0,45 mg soli. Osim toga, poljupci su puni prirodnih antibiotika, a mozak za to vrijeme, otpušta supstancu koja ublažava osjećaj boli. Također, studije su dokazale kako osobe koje izmjene barem jedan poljubac dnevno rjeđe imaju prometne nesreće, manje su bolesne i čak imaju bolja primanja od osoba koje nisu sklone razmjenjivanju nježnosti.

Par-Poljubac | Author: Donosimo ti esej o muškarcima i ženama našeg poznatog pisca Mire Gavrana Foto: Donosimo ti esej o muškarcima i ženama našeg poznatog pisca Mire Gavrana

Način na koji se ljubiš otkriva tvoju osobnost

Studije o poljupcima ne staju tu, stručnjaci irskog sveučilišta "Stranmillis" dokazali su kako način na koji se ljubimo otkriva našu osobnost.

  • Osobe koje glavu okreću udesno dok prilaze partneru su emotivne i maštovite.
  • Prilaz partnerovim usnama s lijeve strane govori kako je u pitanju hladna i sramežljiva osoba.

Okrećući glavu na desnu stranu, osoba otkriva lijevi obraz, koji kotrolira desna polutka mozga, a u njoj se nalazi centar za emotivnost. Mnogi će, možda, olako odbaciti ovu teoriju, ali stručnjaci i za takve imaju odgovor. Njima savjetuju da se "bace" na svakodnevno razmjenjivanje nježnosti i da tek poslije toga odgovore na pitanje - osjećaju li se bolje i u kojoj mjeri.

Zašto se muškarci ne vole ljubiti?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.