Psiha i seks 31. svibnja 2017.

U neobuzdanoj seksualnoj snazi leži tajna uspjeha priča o vampirima

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bitno za razumijevanje u čemu leži privlačnosti vampira je njihova seksualna priroda. Iako tradicionalni vampiri, pod tim se misli na "Draculu" Brama Stokera i ostale književne i filmske mitove o vampirima proizašle iz tog djela ne mogu sudjelovati u "normalnoj" seksualnoj aktivnosti, vampir nije nužno aseksualan.

Treba imati na umu da je "Dracula" objavljen u 19. stoljeću kada se o seksualnosti nije moglo uopće javno govoriti te da je kako brojni autori o vampirizmu smatraju, to bio način da se progovori o seksualnosti, a da se izbjegne cenzura. Primjerice Carol Fry sugerira da je vampirizam oblik "surogatnog seksualnog odnosa". Za razliku od literature, vampirizam u narodnim predajama jasno je obojen seksualnošću.

Nije poznato je li Stoker bio svjestan legendi o vampirima u Istočnoj Europi u kojima se u različitim zemljama isprepleću isti motivi. Jedan od njih je o preminuloj muškoj osobi koja ima toliko snažan seksualni nagon zbog kojeg se diže iz groba. Nakon što bi vampir ustao iz groba prvo bi otišao svojoj udovici s kojom je potom imao seksualni odnos. Ti noćni posjeti bi se nastavljali, a udovica bi bivala sve više iscrpljena. U nekim predajama udovica bi zatrudnjela, a dijete bi bilo nazvano Dhampir. Dhampir bi u selu bio vrlo cijenjen jer se smatralo da on može prepoznati vampira koji terorizira zajednicu i uništiti ga.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

U nekim predajama bi se vampir noću pojavljivao ženi u koju je za života bio zaljubljen, ali s kojom iz nekog razloga nije realizirao ljubav. Pozvao bi svoju odabranicu da podijeli njegovu sudbinu neumrlog i da zauvijek kao takvi budu zajedno. Jedna od najpoznatijih poema na tu temu je "Lenore", Gottfrieda Augusta Burgera, koju je na engleski preveo Sir Walter Scott. A tih elemenata ima i u planetarno popularnoj knjizi "Sumrak", američke književnice Stephenie Meyer. U ruskom folkloru vampir je također opisan kao seksualno biće, uglavnom kao stranac koji se pojavljuje u selu i noću zavodi mlade naivne djevojke i odvlači ih nepovratno u propast.

Dijeta po krvnim grupama

U narodnim pričama vampir je naziv za umrlog koji se noću diže iz groba i ljudima siše krv i tako se hrani. Postoje dva načina kako se postaje vampirom ili se sklapa savez sa Sotonom (kao što je to napravio Stokerov Drakula) ili ako osoba bude ugrizena od drugog vampira. Osim istočne Europe mitove o vampirima imaju skoro sve kulture i civilizacije Egipat, Mezopotamija, Indija, Kina, pa sve do Eskima i Azteka. Na Bliskom istoku vampirice imaju izvor u mitu o ženskom demonu Lilith, prvoj Adamovoj ženi, koja je postala kraljica zlih duhova. Verzija vampira u antičkoj Grčkoj su bile Lamije, ali sam izraz vampir potječe s Balkana i Istočne Europe, gdje su mitovi o vampirima bili česti i odakle su se u 18. stoljeću proširili na Zapadnu Europu.

 | Author: 24 sata Foto: 24 sata

 

O novim hrvatskim vampirima čitaj u romanu "Mjesec boje krvi", kojeg potpisuju Tina Fras i Boris Rasheta. Taj najveći domaći tinejdžerski hit 21. stoljeća, kako su ga opisali kritičari, možeš naći na svim kioscima po cijeni od samo 79, 90 kuna u luksuznom izdanju na više od 500 stranica.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.