Psiha i seks Moje emocije 02. veljače 2017.

Tuga zbog izdaje voljene osobe - kako je preboljeti i oprostiti?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naišla sam na ljude koji tuguju i ne žele prijeći preko toga jer im to izgleda kao izdaja voljenih i uspomena na njih. Ili ponekad ne želimo prijeći preko prekinutih veza jer bi to značilo da moramo priznati kako smo bili neuspješni, gubitnik ili da je sve skupa bilo gubitak vremena.

Ali otpustiti nešto, prijeći preko toga nikad nije izdaja – ljubav je odgovor, još uvijek ih možemo voljeti. Ljubav je isto tako i najbolji iscjelitelj. A mi nismo gubitnik jer se veze neizbježno prije ili kasnije raspadnu, to je priroda samsare. Isto tako, ne postoji veza iz koje se barem nešto ne može naučiti ako želimo, što znači da nije bila gubitak vremena.

Što su majke sinove naučile o ljubavi?

Čak i ako samo shvatimo kako vezanost jest gubitak vremena, to je lekcija da je u budućnosti izbjegavamo i potiče nas da naučimo Buddhine umješne načine uživanja u medu dok izbjegavamo oštricu noža s koje med ližemo! Krenuti dalje i prihvatiti sadašnjost znači da možemo zasnovati zdraviji i pozitivniji odnos s tom osobom, čak i ako ih više nikad ne vidimo u tom obliku. Sloboda da konstruktivno reagiramo dolazi iz prihvaćanja onoga što je, iz ne prianjanja na ono što nije i ne može biti. Sa zahvalnošću za ono što nas čini jačima i mudrijima; s ljubavlju i suosjećanjem; s čistim nazorom. Naposljetku, ta druga osoba ne postoji sama po sebi pa imamo izbor da je vidimo kako god odaberemo.

 | Author: Zdrava Krava Foto: Zdrava Krava

Kako promijeniti svoj život?

Potreban nam je time-out. Potreban nam je i svakako ga možemo uzeti, dnevni "godišnji odmor" da povratimo mir, perspektivu i ravnotežu. Čak nas i najjednostavnija meditacija na dah može vratiti prirodnom miru i ubrojivosti vlastitog uma. 

Kako naučiti meditirati? Uz ove savjete savladaj umijeće meditacije!

Po budizmu, ako smo toliko uposleni da nemamo vremena promijeniti svoj um, zapravo tratimo svoje vrijeme zbog lijenosti. To je nekako kao da smo prezaposleni da bismo stali i prestali biti prezaposleni. Ili kao da danima uporno tupom sjekirom pokušavamo posijeći stablo iako bi bilo puno brže, bezbolnije i korisnije zaustaviti se na petnaestak minuta i naoštriti sjekiru. Kao što Geshe-la kaže: "Trebamo neko vrijeme provesti sami kako bismo obnovili snagu, sredili misli i postavili stvari u perspektivu".

Za svjetovne djelatnosti se kaže da su kao čovjekova brada, iako je ujutro obrije, do večeri se ona već vrati. Provoditi sav svoj život u nastojanju da riješimo probleme van svog uma je iscrpljujuće i kontraproduktivno. Nije ni čudo da se muškarci više ne zamaraju brijanjem!

Panični napadaj: Zašto nastaje i kako si pomoći?

Više sličnih članaka pronađi na stranicama Budističkog centra Kailash

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.