Psiha i seks Moje emocije 08. ožujka 2018.

Tri najzvučnije inicijative za zaštitu ženskih prava

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U svijetu je 2017. godina bila značajna za borbu prava žena jer je došlo do pokreta #MeToo (I ja također). Pokretu su se pridružili milijuni žena nakon priznanja brojnih poznatih glumica da su na počecima karijere bile seksualne žrtve redatelja, kolega ili producenata.

Već početkom siječnja inspirirane pokretom #MeToo i željom da isprave nejednake odnose moći u Hollywoodu, 300 glumica, agentica, scenaristica, redateljica, producentica i drugih utjecajnih žena pokrenulo je inicijativu Time's Up.

U Hrvatskoj se dio javnosti već mjesecima čudi i prosvjeduje protiv vlasti koje nikako da uzmu u razmatranje usvajanje Istanbulske konvencije. Istanbulska konvencija je skraćeni naziv za Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koju je Vijeće Europe prihvatilo 11. svibnja 2011.

Danas na početku sjednice Vlade nakon što je čestitao Dan žena premijer Andrej Plenković najavio je da bi Istanbulska konvencija kroz dva tjedna trebala biti na Vladi nakon čega će uslijediti rasprava kako bi ju se ratificiralo. 

Možda te zanima... Redateljica Ivona Juka o ženskim pravima, filmovima i zdravom životu Ljepota i relax

Možda te zanima... Kako održati ženske organe zdravima i zašto žene ponekad same "uzgoje" tumore? Zdravlje

Inicijativa pokreta Time's Up uključuje

  • Primarni cilj je borba protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u Hollywoodu, ali i drugim radnim okruženjima diljem zemlje.
  • Fond za pravnu pomoć (13 milijuna dolara u donacijama) namijenjen manje privilegiranim ženama poput radnica u bolnicama, farmama, tvornicama, restoranima i hotelima.
  • Zakone koji će kažnjavati tvrtke koje ne reagiraju na prijave o zlostavljanju i otežati korištenje ugovora o tajnosti koji ušutkavaju žrtve.
  • Kampanju za rodnu ravnopravnost u holivudskim studijima i agencijama.

Među potpisnicama pisma su Shonda Rhimes, Ashley Judd, Eva Longoria, America Ferrera, Natalie Portman, Rashida Jones, Emma Stone, Kerry Washington, Reese Witherspoon, Jill Soloway i mnoge druge. Inicijativa Time's Up nema vođu, već je vode volonterke organizirane u radne skupine. Piše Voxfeminae.net

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.