Psiha i seks Seks i veze 04. studenoga 2016.

Toplomjer za mjerenje seksualnog nagona namijenjen ženama

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema istraživanju urologa, ginekologa i seksologa Odjela za psihologiju i seksualno zdravlje Sveučilišta McGill u Montrealu, u Kanadi, čiji su rezultati objavljeni u najnovijem "Dnevniku seksualne medicine", a čije dijelove prenosi časopis "Science", termografija je jedina metoda koja se može koristi u dijagnozi seksualnih problema žena i muškaraca.

Termografija bi trebala otkriti uzrke niskog libida

U stvari, žene i muškarci pokazuju vrlo slične promjene u tjelesnoj temperaturi u trenutku seksualnog uzbuđenja, i ne postoji bitna razlika između spolova kad je riječ u vremenu potrebnom da se dostigne najviša tjelesna temperatura u seksualnom uzbuđenju.

"Koristeći termografiju također smo otkrili da su subjektivni osjećaji koje žena ima tijekom seksualnog uzbuđenja su u potpunoj  suglasnosti s fiziološkim odgovorom genitalija", izjavila je Tuuli Kukkonen, profesorica psihologije i seksualna terapeutkinja, vodeća autorica najnovije studije.

"Predviđam da će najznačajniji fiziološki pokazatelj seksualnog uzbuđenja za buduće dijagnosticiranje poremećaja u seksualnom nagonu i uzbuđenju žena, biti upravo temperatura genitalija koju će pokazivati ​​termografija", smatra dr. Yitzhak Biniki, profesor psihologije i direktor Službe za seksualnu terapiju.

Seks_Neobavezni_1450X300_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Neinvazivna metoda

"Riječ je o pravoj prekretnici u istraživanju krvotoka kroz ženske genitalije i njegovom značaju za cjelokupno zdravstveno stanje žene", kaže doktor Irvin Goldstein, glavni urednik "Dnevnika seksualne medicine".

Neka ranija testiranja bila su invazivna i uključivala su stavljanje mjernih instrumenata u različite dijelove genitalija što je često utjecalo i na samo seksualno uzbuđenje. Termografija sada ne iziskuje takve zahvate i stvarno je 'prijatelj' ženskog organizma", naglašava Goldstein.

Istraživači, također, naglašavaju da je termografska metoda prva u povijesti medicine koja omogućuje da se otkrije je li blokada u krvotoku uzrok seksualne disfunkcije žena. Ova metoda može pomoći da se identificiraju pacijentice kojima bi pomogli vazoaktivni lijekovi slični onima koji se prepisuju muškarcima s erektilnom disfunkcijom zbog suženih krvnih žila.

Što kad on izgubi interes za seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.