Psiha i seks Seks i veze 16. svibnja 2017.

Tajna sretnog braka leži u emocionalnoj inteligenciji supruga

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Barem tako tvrdi dr. John Gottman nakon provođenja istraživanja u kojem je sudjelovalo 130 bračnih parova. Prema njegovim zaključcima, brakovi u kojima muškarac više osluškuje emotivne potrebe svoje supruge i prilagođava im se su sretniji, a razvod je mnogo manje izgledan.

Svoje zaključke Gottman je objasnio kroz primjer. Zamisli situaciju u kojoj ti suprug kaže da ide na izlet s prijateljima i da kreću za nekoliko sati. Ti ga zatim podsjećaš da ti je jučer obećao da će ići s tobom na večeru kod zajedničkih prijatelja i zamoliš ga da odgodi polazak do ujutro jer je sve već odgovoreno, na što ti on odvraća da se dogovorio s prijateljima i da ne može mijenjati svoje planove.

8 znakova da bi trebala razmisliti o prekidu s partnerom

Automatski se u tebi javlja frustracija koja samo jača izostankom njegove reakcije na nju, kao i truda da izgladi stvar. Moguće je i da ti kaže nešto poput: "Idem napraviti mjesta u autu za njihove stvari" i samo iziđe iz prostorije.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Muškarac jača negativnost u 65% slučajeva

Trenutci negativnosti i ljutnje dešavaju se u svakom braku, ali nisu ti trenutci ono što uništava zajednicu. Problemi nastaju kada se negativnost slaže na negativnost, umjesto da se frustracije rješavaju, a prema Gottmanu je u 65% slučajeva upravo muškarac taj koji pojačava negativnost i frustraciju u raspravi.

Tajna sretnog braka - kako živjeti slobodno u dvoje?

Naime, kada dođe do svađe, muškarci su na ženinu kritiku skloni uzvratiti protuargumentom, čak i onda kada su svjesni toga da je ženin prigovor opravdan. Na taj se način oni zapravo opiru utjecaju svoje supruge, prenosi Business Insider.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

S druge strane, Gottmanovo istraživanje pokazuje da žene reagiraju potpuno suprotno na potrebe i emocije svojih supruga tj da su mnogo podložnije utjecaju, čak i onda kada brak nije sretan.

Održavanje nesretnog braka uči djecu pogrešnim modelima ljubavi

Zaključno, u samo 35% bračnih parova koje je Gottman ispitivao muškarci su pokazali znakove emocionalne inteligencije, što je itekako važno ako uzmemo u obzir da se brakovi u 81% slučajeva dijelom ili potpuno urušavaju zato što suprug nije voljan ravnopravno dijeliti moć sa suprugom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.