Psiha i seks 613 prikaza 14. srpnja 2014.

Lekcije Okinavaca za dug i sretan život

Japanci2
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Japanski otok Okinawa u Tihom oceanu dom je neobično velikog broja stogodišnjaka. Stanovnici ovog otoka kažu da imaju ikigai – smisao života, životno poslanje. Njihov je život ispunjen svrhom, odgovornošću i sviješću da su potrebni okolini i u dubokoj starosti, a vjeruju da tome uvelike pridonose životne navike i njegovanje društvenih odnosa

Dugovječnost i dobro zdravlje

Japanski otok Okinawa u Tihom oceanu dom je neobično velikog broja stogodišnjaka. Prosječan stanovnik ovog otoka ima očekivani životni vijek od 82 godine, a žene čak od 89 godina.

Znanstvenik Dan Beuttner uvrstio je Okinawu među četiri svjetske 'plave zone' – područja visoke dugovječnosti i dobrog zdravlja. Beuttner i drugi istraživači zaključili su da su blagodati u kojima uživaju otočani posljedica sretne kombinacije prehrane, klime i životnih navika. I ti možeš usvojiti mnogo od onoga što čini Okinavce toliko osebujnima. 

Oslanjanje na biljnu prehranu

Stariji Okinavci tijekom gotovo cijelog života jedu biljnu hranu. Njihovi su obroci bogati hranjivim tvarima i siromašni kalorijama. Okinavska prehrana puna je jela od soje, kao što su tofu i juha miso. Flavonoidi u tofuu štite srce i čuvaju od raka dojke. Hrana od fermentirane soje pridonosi zdravoj crijevnoj flori i nudi značajne prehrambene blagodati. 

Stogodišnjaci s Okinawe jedu i nešto svinjetine, ali to čine vrlo rijetko, povodom svečanosti i u malim porcijama. Osobito je zanimljiva goya ili gorka dinja sa svojim obiljem vitamina C i sastojcima koji snizuju šećer u krvi. U pogledu prehrane, stanovnici Okinave slijede učenje drevnog kineskog filozofa Konfucija – jedi dok nisi 80 posto sit. Ovaj prilično bezbolan način ograničenja unosa kalorija omogućuje starijim otočanima indeks tjelesne mase od 18 do 22, mnogo manje od zapadnjaka.

Svakodnevno izlaganje sunčevim zrakama

Gotovi svi stanovnici Okinawe imaju ili su imali vrt. Zahvaljujući tome, svakodnevno su tjelesno aktivni i razgibavaju tijelo širokim rasponom pokreta. Redovno kretanje također pomaže pri ublažavanju stresa i održavanju dobrog raspoloženja. Vrt je i stalan izvor svježeg povrća i ljekovitog bilja. Đumbir i kurkuma istaknute su okinavske kulture s medicinskim svojstvima. Jedući ih svakog dana, Okinavci poboljšavaju probavu i štite organizam od brojnih bolesti.

Okinavci se mnogo kreću i u svome domu. Budući da nemaju puno namještaja, najčešće objeduju sjedeći na podlozi zvanoj tatami. Višekratnim spuštanjem i dizanjem razvili su snažne nožne i trbušne mišiće te dobru ravnotežu, što ih štiti od opasnih padova. Svakodnevni boravak na otvorenom daje im obilje vitamina D. Ovaj vitamin, kojeg tijelo stvara kada je redovno izloženo suncu, osigurava jake kosti i zdravu moždanu funkciju. Poznato je da visok nivo vitamina D služi kao snažna prevencija protiv osteoporoze i depresije. 

Važnost društvenog života

Okinavci održavaju bogat društveni život tako što redovito zajedno jedu te dijele radost i tugu. Društvene zajednice služe svojim članovima kao emocionalna i financijska sigurnosna mreža, ulijevajući im uvjerenje da nisu prepušteni sami sebi i da se netko uvijek brine za njih. 

Osjećaj da njihov život ima svrhu još je jedan razlog zašto Okinavci ne klonu duhom u stare dane. Stanovnici ovog otoka kažu da imaju ikigai – smisao života, životno poslanje. Njihov je život ispunjen svrhom, odgovornošću i sviješću da su potrebni okolini i u dubokoj starosti.

Saznaj zašto je mediteranska dijeta povoljna za dug i zdrav život.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.