Psiha i seks Moje emocije 07. svibnja 2020.

Što smo tijekom izolacije učinili za naš odnos s partnerom?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pandemija korona virusa preko noći nas je zaključala u stanu s našim partnerom ili partnericom. Može nam se činiti kako smo time dobili vrijeme koje nam inače nedostaje. U vremenu prije pandemije često nam je nedostajalo vremena koje možemo provesti nasamo s partnerom.

Okolnosti su se promijenile i odjednom je naš stan postao i kućni ured za dvije osobe (ponekad i za više), kućna teretana, ali i mjesto za izlazak s partnerom. S partnerom sada provodimo više vremena nego ikada prije. Zapitajte se kada ste zadnji put toliko vremena proveli s partnerom, možda na godišnjem odmoru?

S obzirom da je ovaj period stresan za mnoge osobe, neki su ostali bez posla, nekima je značajno smanjen izvor prihoda te smo u stresnim situacijama skloniji prisjećati se i drugih negativnosti u našem životu, a možda i neke neutralne situacije procjenjujemo negativnijima. Sve opisane okolnosti zasigurno utječu i na odnos s našim partnerom ili partnericom.

Iako sada popuštaju mjere i možemo više boraviti izvan kuće, i dalje ostajemo doma više nego prije i zato je pravo vrijeme da razmislimo što možemo tijekom izolacije učiniti za odnos s našim partnerom.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Važno je zadržati hobije koji ne uključuju partnere

Važno je u danu naći vrijeme za sebe, vrijeme u kojem ćete odabrati aktivnost koja ne uključuje vašeg partnera ili partnericu. Osobe često znaju osjećati krivnju ako ne provode sve slobodno vrijeme s partnerom, ali u tome zapravo nema ništa loše. I prije zajedničkog života imali ste svoje interese koji nisu nužno uključivali partnera ili partnericu, a koji vas čine osobom kakva jeste i koji vas vesele i opuštaju. Dobro je i tijekom bliske veze i zajedničkog života, zadržati hobije i aktivnosti u kojima možemo uživati sami, bez partnera ili partnerice.

Jedan od najvažnijih aspekata svakog odnosa je kvalitetna komunikacija. U razgovorima s partnerom često pretpostavljamo kako se druga osoba osjeća i što misli što nas može dovesti do nesporazuma i pogoršavanja svađe. Zapravo, ne možemo znati kako se druga osoba osjeća niti što misli čak i kada nekoga dobro poznajemo.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Otvoreno pitaj partnera kako se osjeća

Često u svađi smišljamo razne moguće scenarije koji pojačavaju naš osjećaj ljutnje, tuge ili neke druge neugodne emocije. Stoga je važno u razgovoru otvoreno pitati drugu osobu što misli i kako se osjeća u pojedinoj situaciji kako bismo je bolje razumjeli i lakše riješili prepirku.

Potrudite se u komunikaciji što više koristiti JA-poruke, umjesto TI-poruka za kojima često posežemo u trenucima svađe. Koristeći JA-poruke preuzimamo odgovornost za svoje postupke i za sebe, a kada koristimo TI-poruke često upiremo prstom u partnera ili partnericu i generaliziramo loše postupke na cijelu ličnost druge osobe s kojom se prepiremo.

Nakon TI poruke osoba se može osjećati napadnuto

A nakon TI-poruke, druga osoba se može osjećati krivo, nepravedno, napadnuto, osuđeno, ljuto. TI-poruka bi zvučala otprilike “Stvarno ne mogu vjerovati, opet nisi pospremio veš iz sušilice.” Za razliku od TI-poruke, struktura JA-poruke sastoji se o konkretnog ponašanja druge osobe, našeg osjećaja i prijedloga za poboljšanje, a zvučala bi otprilike ovako “Ljuti me kada ne pospremiš odjeću iz sušilice pa je moram ja pospremiti. Pomoglo bi mi kada bi svatko napravio svoj dio obaveza.” JA-poruke neće odmah promijeniti ponašanje druge osobe, ali postepeno mogu dovesti do bolje međusobne suradnje, manje međusobnog okrivljavanja i kvalitetnije komunikacije.

U dugim vezama često zaboravljamo kako je bilo na početku i neke osobine partnera ili partnerice uzimamo “zdravo za gotovo”. Probajte se prisjetiti nekoliko prvih susreta s partnerom, vjerojatno vas je osvojio nekim svojim osobinama ili vještinama. Možda je imao dobar smisao za humor, opušten pogled na svijet i život, možda vas je privukao njegov način rješavanja problema. Što god to bilo, pokušajte se prisjetiti čime vas je osvojio te posvetite malo vremena u razgovoru s partnerom prisjećanju početaka vašeg odnosa. Vjerojatno ćete nakon toga i sadašnjim postupcima vašeg partnera pristupiti iz novog kuta.

Možete zajedno s partnerom ili partnericom provesti malu vježbu. Na papir zapišite sve njegove ili njezine dobre osobine, stvari koje cijenite kod njih. To može biti neka osobina ili možda neka vještina u kojoj je on/ona dobar/a. Na početku će vam vjerojatno ići teže, ali nemojte odustati, probajte se sjetiti neke situacije u kojoj ste bili fascinirani reakcijom vašeg partnera/ice. Možete sačuvati papir na kojem ste zapisali sve što cijenite kod druge osobe i posegnite za napisanim svaki put kad posumnjate u dobre strane partnera ili partnerice.

U konačnici, ali najvažnije od svega je razgovarati. Razgovarati i razgovarati. Kako smo već opisali, mi ne možemo znati što druga strana misli i osjeća, a tako ni drugi ne mogu “čitati misli” nama i znati što osjećamo bez da im jasno kažemo. Nemojte se ustručavati, razgovarajte s partnerom ili partnericom. Podijelite s njima stvari koje vas muče i tište, ali se osvrnite i na ono što vas veseli, opušta ili što vas čini ponosnima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.