Psiha i seks Moje emocije 25. prosinca 2018.

Što si dozvoliš raditi više pogrešaka, imat ćeš više samopouzdanja!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kakva bi trebala biti samouvjerena osoba? Netko tko u svemu uspijeva, vjeruje u vlastite sposobnosti i ponosan je na svoja postignuća? Ili netko tko je opušten pred drugima?

Prethodna izjava odgovara tipičnoj definiciji samopouzdanih ljudi. Puno članaka i rasprava nam govori da, kako bismo imali više samopouzdanja, moramo se podsjećati na sve što smo postigli kad god sumnjamo u sebe. Što ako je odgovor drugačiji? Zapravo, ispada da oni koji prihvaćaju svoje mane imaju više samopouzdanja.

Kako podići samopouzdanje i obraniti se od napada?

Neki ljudi nisu toliko samouvjereni. Mi smo svjesni naših sposobnosti i uspjeha jer su oni vjerojatno jedine stvari u životu koje dokazuju naše sposobnosti i snagu. Kažemo da je Usain Bolt izvrstan trkač, ne samo zato što je fizički snažan, nego zato što je oborio svjetske rekorde. Priznanje i ponos dolaze iz izvora samopouzdanja. Ali dugoročno gledano, ako ćemo previše misliti na naš ponos i precijeniti svoju važnost, lako ćemo izbjeći situacije koje ih ugrožavaju.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Primjerice, da je Bolt netko tko previše brine o svom ponosu, vjerojatno bi odbio pozive za sudjelovanje u natjecanju iz straha da će neuspjeh pokvariti njegovu sliku sjajnog trkača. Samopouzdanje izgrađeno na našim uspjesima nije nešto čemu bismo trebali težiti. Prihvatiti svoje greške je pravi način za dizanje samopouzdanja. To nije iznimka ni za neke sjajne ljude. Erasmus je rekao kako su svi budale po prirodi. On je za sebe bio budala. Bio je iracionalno nervozan kada god je upoznavao nove ljude i ponašao se neobično na domjencima. Ali svejedno je bio poštovan zbog svoga znanja.

Samopouzdanje ima puno šire značenje od ponosa. Dopuštati sebi da napraviš greške i poslije se tome smijati je ključ za građenje samopouzdanja. Ako si izgubljeni turist, možeš to prihvatiti i lijepo pitati za smjer iako će se netko možda ljutiti zbog toga. Ali sve je u redu. Možeš se jednostavno smijati sebi što se nisi bolje pripremila za svoje putovanje.

Ako se budeš sama sebi češće smijala, shvatit ćeš da ne trebaš biti savršena da bi bila prihvaćena. Ne možemo ništa napraviti po pitanju naše nesigurnosti jer je ona usađena u ljudsku rasu. Pravo samopouzdanje će nam omogućiti da probamo nove stvari i prihvatimo sve što nam se putem dogodi. 

Možda te zanima... 5 razloga zašto imaš nisko samopouzdanje Psiha i seks Možda te zanima... Kako podići samopouzdanje i obraniti se od napada? Fitness

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.