Psiha i seks Seks i veze 19. rujna 2016.

Što se o tvojoj osobnosti može reći, ako si prijateljica s bivšim?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Studija koju su objavili znanstvenici Sveučilišta Oakland pokazala je da osobe koje ostaju u prijateljskom odnosu s bivšim partnerom imaju izraženije tamne strane, poput sklonosti manipulaciji, a s bivšima ostaju u dobrim odnosima iz praktičnih razloga.

Znanstvenici su do tih rezultata došli tako što su zamolili 350 osoba da iznesu što više razloga zbogh kojih su ostali u prijateljskim odnosima s bivšim partnerom. Zatim su dobivene odgovore reducirali na 150 te ih svrstali u kategorije: naviku/sentimentalnost, pragmatičnost i seksualne razloge. Primjerice, odgovore poput on/ona zna sjajno slušati su svrstali pod sentimentalnost; želim novac od nje/njega su stavili pod pragmatizam; još uvijek povremeno imamo seks stavili su pod seksualne razloge. Zatim su drugu skupinu koja je obuhvaćala 500 osoba tražili da objasne koliko im je važan svaki od 150 razloga i koliko bi ih motivirao da ostanu u prijateljskim odnosima s hipotetskim bivšim partnerom.

24 razlike između dobre i loše veze!

Najviše osoba ostaje u dobrim odnosima s bivšima zbog sentimentalnih razloga

Svakom od tih 500 ljudi napravljen je test osobnosti. Rezultati su pokazali da su one osobe čija je osobnost ocijenjena kao "mračna" kao razlog ostajanja u prijateljskim odnosima s bivšim navodili razloge iz skupine pragmatičnih. Dok su oni koji su procijenjeni kao osobe kojima nedostaje iskrenosti i poniznosti kao razlog ostanka u prijateljskim odnosima s bivšima navodili seksualne razloge.

Znanstvenici smatraju da ovi rezultati imaju smisla i zato što su prijašnja istraživanja pokazala da "mračne osobnosti" vrednuju seks i kratke veze te moć i novac kao i da su često manipulativne. Zanimljivo je i da je većina ispitanika kao glavni razlog ostanka s bivšim navela sentimentalnost dok je samo manji broj ispitanih naveo seksualne i pragmatične razloge. U omjeru spolova, muškarci su češće od žena navodili kao razlog ostanka u dobrim odnosima s bivšom partnericom seks i pragmatične razloge.

Cilj ovog istraživanja nije bio da dokaže da je ostanak s bivšim u prijateljskim odnosima nužno loša stvar, jer ako te druženje s njim ili s njom čini sretom, nema razloga da išta poduzimaš. Ali ako nije tako, zahvaljujući ovim rezultatima možeš se zaštititi i obratiti pozornost ako tvoj bivši ili bivša dolazi k tebi samo kad je loše raspoložen ili bez novca ili kad ti imaš nekog novog. To su znakovi za uzbunu i znak da tvoj bivši nije stabilna i dobrohotna osoba te da trebaš što manje vremena provoditi s njim.

Doznaj kako možeš prepoznati kraj veze.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.