Psiha i seks Moje emocije 20. ožujka 2020.

Međunarodni dan sreće: Slušajmo znanstvenike da bismo bili sretniji

Foto: PIXSELL Davor Puklavec/PIXSELL i Matija Habljak/PIXSELL Znanstvenici Ivan Đikić i Igor Rudan
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

UN 20. ožujka obilježava Međunarodni dan sreće, a ove godine se kod obilježavanja pojavio poseban izazov, a to je govoriti o sreći dok smo u strahu od globalne prijetnje izazvane koronavirusom. UN je donio 10 koraka za sreću uslijed COVID - 19, a znanstvenici Rudan i Đikić istaknuli su neke od pozitivnih strana u ovoj teškoj situaciji.

Odgovarajući na dosad neviđenu, iznenadnu prijetnju COVID-a 19 zdravlju, sreći i dobrobiti cijelog čovječanstva kao i svjetskoj karanteni i poremećajima globalne ekonomije u svim sektorima, industriji i svakodnevnom životu milijuna ljudi, Međunarodni dan sreće Ujedinjenih naroda (UNIDOHappiness) otvorena je tema "Sreća za sve" (Happiness for All) 20. ožujka 2020., radi promicanja i unapređenja svjetske solidarnosti i jedinstva, u pobjedi u globalnoj borbi protiv norovirusa .

Tema kampanje #HAPPinessFORALLTOGETHER 2020. Ujedinjenih naroda poziv je za svih 7,8 milijardi članova globalne ljudske obitelji i svih 206 nacija i teritorija planeta Zemlje, da se ujedine u solidarnosti i nepokolebljivoj odluci, u borbi protiv COVID-a 19, sudjelujući u izazovu - Deset koraka za globalnu sreću. Uz te korake proslavit ćemo Međunarodni dan sreće 2020. kako bismo konačno pobijedili globalnu pandemiju COVID 19 i prijetnju cijelom životu.

"Građani svijeta, zajedno smo u ovome. U ovom kritičnom trenutku nema boljeg odgovora na globalnu prijetnju izazvanu koronavirusom od zajedničke akcije koju možemo poduzeti, zato vas sve pozivam da slijedite 10 koraka za globalnu sreću. Mi smo u ovome zajedno i uspjet ćemo", rekla je zamjenica generalnog tajnika Amina J. Mohammed.

Možda te zanima... Možemo li i kako imati kontrolu nad vlastitim životom u doba koronavirusa? Zdravlje

10 koraka za sreću

Deset koraka ka globalnoj sreći izazov je koji se postavlja svake godine, a ove je usredotočen na veliki globalni napor da se porazi virus COVID 19 i globalna pandemija.

  • Držimo se zajedno
  • Slijedi smjernice i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije
  • Sudjeluj na  World Happiness Event 7-dnevnom streamingu.
  • Radi ono što te čini sretnom i njeguj odnose s drugima putem društvenih mreža.
  • Budi ljubazna, dijeli i pošalji poruku zahvale (možeš i u sebi) liječnicima, medicinskim sestrama, vozačima, tvorničkim radnicima, učiteljima i neznanim herojima koji riskiraju svoje živote na prvoj liniji borbe protiv COVID-a 19, u namjeri da poraze virus i drže police u trgovinama punim.
  • Ostani aktivna i budi u sadašnjem trenutku.
  • Ostani optimistična, pozitivna i otporna.
  • Informiraj se iz relevantnih izvora i izbjegavaj "trovačke" i neprovjerene informacije.
  • Uživaj u prirodi pri tom izbjegavajući socijalne kontakte.
  • Razmisli o promjenama koje možemo napraviti tako da se to više nikada ne ponovi.
Možda te zanima... Samoizolacija: Što se smije raditi, a što ne prema HZJZ Zdravlje

Pozitivno u negativnom

Prof. dr. sc. Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, ugledni hrvatski znanstvenik istaknuo je neki dan gostujući na N1 televiziji da se jedino znanjem može boriti protiv dezinformacija i panike oko koronavirusa. "Prva postavka kod borbe protiv epidemija je pravilno, pravovremeno i točno informiranje javnosti, da se ne širi panika. To rade zdravstveni radnici i stožeri. U ovoj situaciji je pozitivno da su se znanstvenici angažirali u cijelom svijetu te da su se povezale stručne službe svih zemalja i da su epidemiolozi odigrali ključnu ulogu", rekao je Đikić.

Đikić je za Večernji list naglasio kako je posebno važno shvatiti kako je neophodno ulaganje u znanost prije pojave ovakvih virusa. "Odgovor cjelokupne znanstvene zajednice širom svijeta vrlo je pozitivan. Suradnja i dijeljenje podataka, brzo objavljivanje omogućeni su uz limitirana sredstva. Pritom je potrebno pohvaliti i znanstvenike u Kini koji su odigrali veliku ulogu u sekvencioniranju i dijeljenju važnih informacija te WHO, organizaciju koja je koordinirala sve informacije", izvukao je Đikić pozitivne stvari iz ove nemile situacije.

Možda te zanima... Igor Rudan: 'Dva su moguća scenarija vezana uz koronavirus' Zdravlje

Znanstvenik Igor Rudan, direktor Centra za globalno zdravlje Sveučilišta u Edinburghu i direktora suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije Sveučilišta u Edinburghu također je istaknuo par pozitivnih stvari koje su se dogodile od kada se pojavio koronavirus. Primijetio je kako su njegova dosadašnja nastojanja da popularizira znanost u hrvatskim medijima bila gotovo pa uzaludna te kako se to s pojavom koronavirusa promijenilo.

Također je kao pozitivan primjer naveo djelovanje naših liječnika, epidemiologa i Kriznog stožera za suzbijanje koronavirusa te pozvao na solidarnost među građanima koju kako je rekao imaju priliku pokazati tako da nekolicina ne pokupuje sve raspoložive sapune i dezinfekcijska sredstva jer tako neće ništa ostati za druge pa će se ovi prvi opet zaraziti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.