Psiha i seks Moje emocije 01. rujna 2022.

Škola u Australiji dopustila učenici da se identificira kao mačka

Foto: shutterstock U Australiji u školi djevojčici dopustili da se identificira s mačkom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Privatna škola u Australiji dopustila je jednoj od svojih učenica da bude neverbalna tijekom nastave i da ima identitet mačke (nije jasno što se u cijelosti pod tim podrazumijeva) sve dok njeno ponašanje ne ometa druge učenike.

Herald Sun izvijestio je da škola nije izrijekom potvrdila da se djevojčica ponaša kao mačka, ali su za nju rekli da je iznimno bistra i da ovo nije prvi slučaj da neki od njihovih učenika ima problema s mentalnim zdravljem i tjeskobom zbog problema s identitetom. "Naš pristup je uvijek jedinstven prema svakom učeniku, uzimamo u obzir stručne savjete i dobrobit učenika”, navodi se u priopćenju škole iz Melbournea.

"Čini se da nitko nema protokol za učenike koji se identificiraju kao životinje, ali pristup je takav da, ako to ne ometa nastavu, nitko nema ništa protiv", rekla je osoba bliska obitelji djevojčice za Herald Sun.

Unatoč podršci koju je djevojčica dobila od roditelja i škole, Ralph Babet, član Australskog parlamenta ustvrdio je da je cijela ta priča posljedica djelovanja radikalne ljevice koja je neobuzdana i nekontrolirana u društvu. Senator Babet na svojoj Facebook stranici objavio je: "Možemo li sada stati na kraj ovom smeću. Ideš u školu da naučiš čitati, pisati i računati. Ti nisi mačka, ti si djevojčica. I točka".

Navodno se u školi u Brisbaneu dogodio sličan slučaj kada su četiri učenice počele hodati četveronoške i rezati rupe na svojim uniformama kako bi ostavile mjesta za svoje repove. Smatra se da su se djevojke identificirale kao lisice ili mačke. Te tvrdnje je iznio jedan roditelj za Courier Mail. Roditelj je izjavio da je jedna učenica vrisnula jer joj kolegica sjela na imaginarni rep, a na uniformi te iste učenice bila je rupa na mjestu gdje bi trebao biti rep. Škola je demantirala tvrdnje roditelja.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Djevojka odjevena u kostim lisice

Supkultura Furry fandom

Ovo sve skupa zvuči prilično šokantno za one koji nisu čuli za supkulturu - obožavatelja krznenih kako bi glasio slobodan prijevod za Furry fandom. Furry fandom je supkultura okupljena oko izmišljenih antropomorfnih likova životinja. Primjeri antropomorfnih atributa uključuju ljudsku inteligenciju, izraze lica, sposobnost govora, hodanje na dvije noge i nošenje odjeće. Supkultura okuplja raznoliku zajednicu obožavatelja, umjetnika, pisaca, gejmera i onih koji igraju ulogu tog karaktera. Većina pripadnika supkulture za sebe stvara antropomorfizirani životinjski lik (fursona) s kojim se identificira i može funkcionirati kao avatar unutar zajednice. Neki furryji nose složene kostime ili pribor kao što su životinjske uši ili repovi ili se predstavljaju kao antropomorfne životinje u internetskim zajednicama kao što je Second Life.

Furry fandom je sveobuhvatan pojam koji opisuje zajednicu krznenih koja obuhvaća online, lokalne i međunarodne krugove. Supkultura Furry fandom je globalna, sa stotinama lokalnih grupa koje postoje diljem svijeta i desecima konvencija koje se održavaju godišnje. Mala podskupina pripadnika Furry fandoma zvanih therians, vjeruje da su duhovno povezani sa životinjama te da su životinje zarobljene u ljudskom tijelu ili su bili životinje u prošlom životu. Otherkini se, kao i therianci, osjećaju duhovno povezanima s neljudskim vrstama, ali se proteže na mistične vrste, npr. zmajeve, grifone i minotaure, piše Furscience.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Berlin, Njemačka - 14. travnja, 2018: Europska šetnja krznenih u Volkspark Friedrichshain u Berlinu

Psihologinja kaže da je bilo samo pitanje vremena kada će se pojaviti ovaj trend

"Bilo je pitanje vremena kada će se ljudi početi identificirati sa životinjama nakon što su se kroz knjige, filmove, slikovnice romantizirali njihovi likovi. No, veliki je izazov kako reagirati na to kako netko vidi ili doživljava sebe", rekla je Judith Locke, psihologinja iz Brisbanea za Mail Online.

Michael Carr - Gregg, psiholog specijaliziran za adolescentski uzrast rekao je da je u svojoj karijeri dugoj 25 godina imao samo jedan slučaj kada se dječak identificirao sa psom. Objasnio je da se dječak nakon što su iz njegova života uklonjeni izvori stresa ponovno identificirao kao ljudsko biće. 

Na stranici Fursciens stoji da su tri četvrtine onih koji su dio Furry fandoma mlađi od 25 godina, iako među obožavateljima ima osoba u kasnim dvadesetim i tridesetim godinama. Malobrojni su, ali i među 70 plus populacijom ima sljedbenika. Mail Online navodi da je polovica pripadnika furriesa iz SAD-a ili Kanade.

Možda te zanima... Seksualna fluidnost: Što znači i je li češća kod žena ili muškaraca? Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.