Psiha i seks Seks i veze 30. svibnja 2023.

Što je bolje za jačanje vaginalnih mišića - vježbe ili kuglice?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ojačani mišići vagine mogu donijeti niz zdravstvenih pogodnosti: sprječava se pomak vagine odnosno vaginalni prolaps, omogućuje se lakši porod i brži oporavak, uklanjaju se problemi urinarne inkontinencije, povećava se cirkulaciju u vaginalnim kanalima i omogućuje lakše vlaženje vagine te intenzivniji orgazam, povećava se libido, a spolni odnos postaje ugodniji.

Mišići vagine iznimno su važni za statiku i funkciju spolnih organa i mokraćnog mjehura, a tijekom trudnoće ili nakon poroda dolazi do njihovog slabljenja. Neke žene iako nisu rodile također mogu imati slabe vaginalne mišiće te im to može utjecati na seksualni život, ali i na funkcije mokrenja. Na tržištu postoje različite kuglice za jačanje vaginalnih mišića.

Podizanje tereta vaginalnim mišićima prakticira se komadom žada u obliku jajeta na kojem je nit za koju se mogu privezati različite vrste tereta. U kineskoj medicini, žad se koristio za ozdravljenje i uravnoteženje ženskog reproduktivnog sustava.

Osim jaja od žada u slobodnoj prodaji nalaze se i kuglice od silikona i stakla. Kuglice ili jaja dostupni su u tri različite veličine i na početku se počinje s velikim jajetom te se s povećanjem kontrole mišića i snage kreće prema manjoj veličini. Teret se vezicom povezuje se jajetom putem rupice koja se u njemu nalazi, dok kuglice već imaju malu omču na koju se teret može objesiti.

Možda te zanima... 5 vrsta vaginalnih mirisa i na što mogu ukazivati Zdravlje

 Dr. sc. Erden Radončić, spec. ginekologije i porodništva te uži specijalist humane reprodukcije iz Poliklinike Repromed objasnio je da je mišiće dna zdjelice, u koje spadaju i one grupe koji podupiru vaginalne stijenke, uvijek dobro jačati općim tjelovježbama ili za to posebno predviđenim vježbama, tzv. Kegelovim vježbama. Dodaje da je taj dio mišića tijela odgovoran za statiku zdjeličnih organa o kojima ovisi njihova pravilna funkcija. S vremenom, a posebno kod žena koje su više puta rodile mišićni tonus popušta te se time remeti funkcija mokrenja, stvaraju se češće upale mokraćnih puteva pa čak i organa (prije svega maternice).

Doktor Radončić naglašava da se neki od ovih poremećaja moraju rješavati isključivo kirurški, ali mnogi se mogu prevenirati vježbama za jačanje vaginalnih mišića. ''Kegelove vježbe predviđene su za širu skupinu mišića od vježbi s kuglicama koje primarno djeluju na jačanje tonusa samih sfinktera (kružnih steznih mišića) i podupirača vagine. Kegelove vježbe uglavnom djeluju na cjelokupnu tzv. dijafragmu zdjelice. Za normalan spolni život neophodan je potpuni integritet zdjeličnih organa i mišića te bilo kakvo remećenje svakako pogoršava spolni život, a time vrijedi i obrnuto. Olakšavanje poroda je svakako značajna prednost ovakvih vježbi jer se mišićima povećava elasticitet, njihova snaga i voljna relaksacija, što sve zajedno može biti povoljno'', objašnjava dr. Radončić.

Vagina-Zena Možda te zanima... Test: Provjeri jesu li tvoji vaginalni mišići slabi ili 'samo' umorni Zdravlje