Psiha i seks 20. listopada 2014.

Prijatelji mogu pomoći kod razvoda

Cure2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rastava braka naravno najviše pogađa partnere i njihovu djecu, ali i prijatelje i rodbinu. Prirodno je i normalno, ako se tvoja bliska prijateljica rastaje da se brineš o tome kako se ona 'drži' ili kako će se u budućnosti nositi s novonastalom situacijom. Donosimo ti pet savjeta kako da se postaviš prema njoj u toj situaciji i tako joj olakšaš teške dane

Bolne se emocije javljaju bilo da se radilo o crkvenom, građanskom ili neformalnom braku, odnosno životnom partnerstvu. Možda ćeš se naći u iskušenju da posreduješ i pokušaš spriječiti razvod, ako ti se on čini lošim izborom ili ćeš htjeti zajedno s njom nazdraviti kraju braka "koji nije valjao". Stručnjaci poručuju da onome tko se razvodi ili se upravo razveo treba slušatelj koji tješi i pruža podršku te ne pametuje niti osuđuje. "Ljudi često nisu sigurni što bi u takvoj situaciji trebali reći, ali riječi nisu toliko važne koliko fizička prisutnost", tvrdi psihologinja Judith Ruskay Rabinor. Dr. Rabinor je na temelju vlastitog iskustva s razvodom nakon 15 godina braka napisala knjigu "Prijateljstvo s vašim bivšim nakon razvoda". Budući da polovici brakova prijeti razvod, mogla bi više puta imati posla s prijateljicama kojima je slomljeno srce i kojima treba tvoja podrška. Evo pet savjeta za najdjelotvorniju pomoć.

Pročitaj što poznati Hrvati kažu o braku.

Budi joj dostupna

Kada te prijateljica treba da bi ti se povjerila i izjadala, budi joj na raspolaganju. Onome tko prolazi kroz stresno razdoblje mnogo znači mogućnost da nazove bližnje u bilo koje doba dana i noći. 

Ne glumi savjetnicu

Prijateljici će mnogo više koristiti moralna i praktična podrška nego savjet. Odupri se potrebi da izigravaš bračnu savjetnicu ili odvjetnicu za razvod. Umjesto toga, potakni je da zatraži stručan savjet, a ti joj budi pri ruci i pomozi joj oko nekih poslova.

Ispuni joj prazninu

Ako su u razvod uključena djeca, možda će tvoja prijateljica neke dane u tjednu biti odvojena od njih. Skreni joj misli s te okolnosti i ispuni joj društveni život tako da se nema vremena osjećati tužno i usamljeno. 

Usmjeri se na nju

Odoli napasti prepričavanja svojih ili tuđih propalih ljubavi. Teško da ćeš je tako razvedriti. Čak i ako si bila u jednakoj situaciji, razvod tvoje prijateljice događa se upravo sada i tiče se nje. Od slušanja o tvojim kušnjama i nevoljama može joj biti samo lošije.

Ne govori loše o njezinom bivšem

Suzdrži se od pogrdnih opaski o njezinom bivšem mužu. Naći ćeš se u neugodnom položaju ako se par naknadno pomiri. Ako je ona "kriva" za propast braka, ili je trebala "znati bolje" još prije udaje, nemoj je koriti niti je osuđivati. Sada je vrijeme za blagost i razumijevanje. Razvod čak i lošeg braka uzrokuje osjećaje tuge i gubitka. Daj prijateljici do znanja da je nećeš ostaviti samu i tužnu.

Bezbolna rastava ne postoji, više pročitaj ovdje.

Koja je uloga tate u obitelji, pročitaj na portalu Klokanica.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.