Psiha i seks 21. lipnja 2010.

Razotkrij pet tipova zavodnika

Zavodnik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Muškarci se udvaraju na pet temeljnih, raspoznatljivih načina, utvrdilo je istraživanje koje je proveo psiholog Jeffrey Hall sa Sveučilišta u Kansasu, a svaki način udvaranja uključuje brojne postupke i geste, koji zajedno tvore prepoznatljiv stil. Provjeri je li muškarac koji te pokušava zavesti tjelesni, zaigrani, iskreni, staromodni ili nenametljivi udvarač

Kao što ni temperamenti ne postoje u čistom obliku, većina ljudi prakticira više stilova udvaranja, no kod svakog je jedan stil posebno izražen. Hallovo je istraživanje dobrodošlo, jer je većina dosadašnjih analiza bila usredotočena na žene. Evo što je kansaški psiholog otkrio o "muškarcima u akciji".

Tjelesni udvarač

Ovog ćeš lako uočiti. Razmeće se svojim seksualnim obilježjima i ne skriva svoje krajnje ciljeve. Vješto se služi govorom tijela i dobro razumije odgovarajući ženski govor pa se u pravilu približava onoj curi kojoj se najviše sviđa. Na riječima je izravan i zna navesti vodu na svoj mlin.

U čemu je štos?

On je usijana glava koja brzo prelazi na stvar. Privukla si ga i ima ozbiljne planove s tobom. Ali ne dugoročne. Vjerojatno ćete se spetljati, ali ne računaj na trajnu vezu, ili barem ne na njegovu vjernost.

Zaigrani udvarač

Jesi li na zabavi ili u kafiću susrela momka koji je naizgled opčinjen tobom. Šarmira te, obasipa te komplimentima koji zvuče iskreno i ne skida oči s tebe. Osjećaš se kao da lebdiš iznad gornjeg sloja atmosfere, ali tvoje oduševljenje njime ne traje dugo. Nakon uspješne ofenzive, on nestaje i više se ne javlja.

U čemu je štos?

Zaigrani udvarač nasrće na priličan broj žena. Povremeno će s nekom od njih ući i u vezu, ali neće je uzeti sasvim za ozbiljno. Stoga nemoj ni ti njega, osim ako i sama nisi zaigrana djevojka. "On se udvara samo zato što ga to zabavlja. Za njega je to sport prije nego način ulaska u vezu. Dapače, možda već i jest u nekoj vezi", veli prof. Hall.

Iskreni udvarač

On će ti prići zaogrnut u plašt kolegijalnih ili prijateljskih namjera. Nastoji voditi suvislu konverzaciju, jer te želi dobro upoznati i ostvariti emocionalni spoj prije no što bi pokušao tjelesno zbližavanje. Prilično će dugo oklijevati prije no što napravi konkretan potez. No, ako osjeti da ima izgleda kod tebe, nećeš ga se lako riješiti.

U čemu je štos?

Ovo je čestit tip kojega zanima duga veza zasnovana na obostranoj emocionalnoj povezanosti. Vjeruje da veza nema smisla ako on mora ženu poticati i nagovarati. Stoga je njegovo udvaranje sporije i manje nametljivo, ali se uvlači dublje pod kožu. Ako se vrzma oko tebe, znači da misli ozbiljno i dugoročno.

Staromodni udvarač

Ovaj tip postaje rijedak u gradskoj sredini. Poštuje tradicionalnu podjelu uloga između spolova. Muškarac je taj koji odlučuje o mjestu za izlazak, otvara vrata, pridržava kaput, plaća račun i radi sve ostalo što "dolikuje muškarcu." Nije teško zaključiti kakva je prava i dužnosti namijenio svojoj boljoj polovici. Recimo samo da nećeš baš puno smjeti izlaziti sama ili s prijateljicama.

U čemu je štos?

Staromodni su udvarači formirani patrijarhalnim odgojem. Strogo se drži procedure i povlači predvidljive poteze iz udžbenika (malo požutjelih stranica, doduše). Ako se usmjerio prema tebi, ima ozbiljne namjere koje uključuju zajednički život i brak.

Nenametljivi udvarač

Njegovo je udvaranje teško prepoznati, jer ne obuhvaća standardne trikove kao što su komplimenti, darovi i vatrene izjave. Zapravo ga je teško razlikovati od momka koji je samo pristojan, ali nije zainteresiran za tebe. On bi najradije preskočio tu početnu fazu zavođenja i uskočio u zrelu fazu veze, kad su već strast i romansa pomalo splasnule.

U čemu je štos?

Ovo je realan i prizeman tip koji nema afiniteta za rituale zbližavanja muškarca i žene. Zanima ga samo ozbiljan, sadržajan odnos u kojemu su suradnja, dužnost i poštovanje važniji od površnih manifestacija ljubavi. Romantičarke neće biti oduševljene njime, ali će cure koje se žele na nekoga osloniti biti zadovoljne.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.