Psiha i seks 25. travnja 2017.

Osobe koje se ne mogu probuditi na prvi alarm su inteligentnije, kaže nova studija!

Foto: Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novo istraživanje pokazalo je da spavanje nije luksuz zbog kojeg bi trebala osjećati krivnju jer se pokazalo da su "spavalice' inteligentnije, kreativnije i sretnije. Studija "Zašto su noćne ptice inteligentnije" ukazuje da je znak inteligencije mogućnost osobe da kontrolira vrijeme odlaska na spavanje i buđenja.

Tipka za odgodu alarma je relativno novi izum i nešto na što evolucijski nismo pripremljeni, stoga prilagodba ovom novom načinu života i spavanja prema autorima Satoshi Kanazawa i Kaja Perina može značiti da je osoba inteligentnija.

Najčešći psihički uzroci nesanice i kako si pomoći

Osoba koja ignorira alarm i na ustaje se čim se oglasi, znači da slijedi svoje ambicije i sama rješava probleme. Kanazawa i Perina tvrde da ta karakteristika osobu čini više kreativnim i neovisnim. Tu znanstvenu tvrdnju potvrđuje i druga studija provedena na Sveučilištu Southampton, koja je proučavala navike spavanje 1229 osoba. Pokazalo se da su oni koji su odlazili na spavanje nakon 1 u noći i ustajali poslije 8 zaradili više novca i živjeli kvalitetnije.

Spavanje_Kvalitetni_Madraci | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Unatoč činjenici da kreativnost i inteligencija mogu cvjetati ako spavaš duže ujutro, previše spavanja ipak nije preporučljivo. Prema Američkoj nacionalnoj zakladi za spavanje, odrasle osobe trebaju noću spavati od sedam do devet sati kako bi održale zdrav stil života. Ali više sna i izležavanja si svakako trebaš priuštiti za vikend ili kad imaš vremena.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.