Psiha i seks Seks i veze 02. lipnja 2018.

Psihološki aikido: Kako riješiti svaki problem bez svađe

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Donosimo ti nekoliko učinkovitih poteza „psihološkog aikida“ – sredstva za rješavanje bilo kakvih problema bez svađe.

Psihološki aikido nalikuje na balansiranje na lopti – balansiranje prije agresije. Staneš, stojiš pred sudom – kako kažu na Istoku. Prepustiš se i oslobodiš otpor, tako uče budisti.

• Nemoj se svađati, jer ti neizbježno postaješ ono protiv čega se boriš. Previše snage dovodi do suprotnog rezultata. ...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali. Saznaj kako se riješiti navike i neka ovo bude prvi dan tvog boljeg života... 

• Nauči biti vođena da vodiš druge.

• Onaj koji viče na tebe je u afektivnom stanju, što znači da mu je savjest isključena. Potpuno je smiješno upustiti se u razgovor s osobom čiji je um isključen. To je ista stvar kao da razgovaraš s nekim tko je u snu. Jesi li ikada vidjela nekoga da viče na drugu osobu, a da je dobro raspoložen?

• Vikanje je vrlo slično situaciji kao da pokušavaš tući utopljenika s veslom. On ili ona se zapravo sami utapaju – u svom bijesu. Zato im ne pomaži dalje u tome.

• Što mi činimo kada se osjećamo loše? Mi optužujemo, vrištimo i plačemo. Zato, kad netko viče na tebe, on ili ona zapravo se osjeća loše.

• Znaš li kako zaustaviti nečiji vrisak? Šutnjom i pusti ga da se smiri. Ne slušaj njegove riječi, to je samo njegova bol koja plače. I kako se ponašati u toj situaciji i imati ravnodušno lice – mentalno hvali sebe. “Kakav talent posjedujem, bravo ja! Mogu se držati mirno, čak i s takvom osobom ispred sebe! Moja tišina ima učinak hladne vode." Dok tvoj protivnik riče, ti samo pažljivo promatraj njega ili nju i slušaj sebe. Neka se ohladi, pa će valjda normalno razgovarati.

Biti prisutna u tišini kada snažno želiš dokazati svoju točku gledišta, može biti zaista težak zadatak, ali se sigurno isplati. Ako jedna strana u sukobu djeluje pametno, onda svi ostali prisutni osjete mir. Stoga predlažemo da pokušaš svladati umijeće „psihološkog aikida“ – i tako ćeš sačuvati i svoje zdravlje i mir svojih bližnjih.

Možda te zanima... Kada se parovi najviše svađaju i kako ublažiti napetosti? Psiha i seks Možda te zanima... Izbjegni tenzije: parovi se najviše svađaju kada dođu kući s posla Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.