Psiha i seks 11. studenoga 2013.

Privremenim prekidom spasi vezu

Tatjana-Uspra
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prekid nije nužno kraj, nego može biti prilika za 'popravak' veze. Može donijeti sreću ako ga oboje partnera shvate kao stanku tijekom koje će s distance realnije sagledati svoj odnos. Life&business coach Tatjana Divjak rekla nam je kako prekid ne mora značiti i kraj odnosa, ali jedino ako su obje strane zainteresirane za nastavak i spremne ostaviti prošlost iza sebe

Prekid nije trajan neuspjeh

Po uobičajenom shvaćanju, prekid je kraj ili početak kraja veze. Ako se partneri i pomire, vraćanje staroj ljubavi povlači za sobom mnoge rizike i ima okus podgrijane juhe. Većina istraživanja pokazuje da parovi koji prekinu te se opet spoje, na kraju priznaju poraz. No, za neke je parove dogovoran prekid najbolje što mogu učiniti za dobrobit svoje ljubavi. "Iako je bolan, prekid ne mora značiti trajan neuspjeh, jer razdvajanje daje partnerima priliku da porade na svojim nedostacima koji su naštetili vezi", tvrdi dr. Barbara Fredrickson, psihijatrica i autorica knjiga o odnosima.

Procjena prioriteta

"Prekid parovima može pomoći da ponovno procijene svoje prioritete, utvrde što žele od veze i kako bi mogli doprinijeti njenom uspjehu", dodaje dr. Fredrickson. Još je optimističnija dr. Bonnie Weil, psihologica koja tvrdi da u svojoj privatnoj praksi s partnerima u fazi prekida bilježi uspjeh od 98 posto. Statistički gledano, samo dva para od sto njezinih klijenata ostaju trajno razdvojena, dok se ostali partneri vraćaju jedan drugome.

Dr. Weil je u knjizi 'Make Up Don't Break Up' iznijela i teoriju o glavnom razlogu zbog kojeg veze pucaju. Po njenim spoznajama, većina romantičnih veza ima jednog partnera koji je 'progonitelj' i drugog koji je 'bjegunac', iako poneka veza ima po dvoje istog profila.

Progonitelj ili bjegunac?

Progonitelj je partner koji žudi za stabilnim i čvrstim odnosom, boji se da će biti napušten, ne voli biti sam i ne bježi od rizika u vezi. Bjegunac se ne voli vezivati, traži slobodu i prostor, teško izražava osjećaje, radoholičar je i ostaje u vezi jer se boji da će prilikom potrage za idućim partnerom biti odbijen.

Prekid je nužan kada su te dvije uloge toliko suprotstavljene da kvalitetan odnos nije moguć. To se događa onda kada se bjegunac previše udaljava, navodeći progonitelja da ga još jače progoni. Do jednakog ishoda dolazi u obrnutom scenariju, ako progonitelj prejako inzistira, tjerajući bjegunca na još brži bijeg. U slučaju takve krize, dogovoran prekid dopušta partnerima da razmisle o svojim ulogama, uoče svaki svoje greške i prilagode se ili zaključe da su iscrpili sve mogućnosti i da nema smisla opet pokušavati.

Prošlost mora ostati u prošlosti

Life&business coach Tatjana Divjak rekla nam je kako se slaže s tvrdnjom da prekid veze ne mora značiti i kraj odnosa, ali smatra da je za novu priliku odnosu koji je došao do točke prekida potrebno da su obje strane zainteresirane za nastavak veze. ''Obje strane moraju odustati od igara i manipulacija i moraju shvatiti koji je njihov udio u neuspjehu dosadašnjeg odnosa. Moraju postojati ključni preduvjeti za nastavak veze - a jedan od njih je spremnost na odustajanje od ''ja sam u pravu/ti si u krivu" stava'', rekla je Tatjana.

''Kada i ako se ispune ovi preduvjeti postoji još jedan uvjet bez kojeg se ne može, a to je ostavljanje prošlosti tamo gdje joj je mjesto - kao prilici za učenje na greškama, a ne 'skrivenom oružju' kojeg ćemo izvući kada nam bude odgovaralo. Da bismo to mogli, nužno je moći oprostili i partneru, ali i sebi'', objasnila je Tatjana.

O prijateljstvu nakon prekida pročitaj na budi.in-u.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.