Psiha i seks 05. lipnja 2016.

Riječi koje uništavaju prijateljstvo

Sms_Text
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neke bezazlene rečenice koje izgovoriš ili napišeš u mailu ili SMS poruci, mogu polako narušiti tvoje odnose s prijateljima. Pročitaj mailove i poruke koje si unazad nekoliko mjeseci proslijedila prijateljima i ako vidiš da se u tvojim porukama često ponavlja "u gužvi sam" možda bi se trebala zabrinuti

Rečenice o kojima trebaš razmisliti:

  • "Voljela bih se družiti, ali stvarno imam posla."
  • "Oprosti što ti nisam odgovorila ranije imala sam posla."
  • "Ah, što bi bilo kod mene, samo sam zauzeta kao i obično."

Shvatila si o čemu se radi: "imam posla, zauzeta sam, nemam vremena..." Ako želiš i u budućnosti imati društveni život izbaci te izgovore iz svog rječnika. Nemoj to krivo shvatiti jer sasvim je normalno da imaš puno obaveza, ali i uz njih možeš održavati odnose s prijateljima. Prijateljstvo ne uništavaju obaveze, nego loša komunikacija. Donosimo razloge zbog kojih bi trebala izbaciti "zauzeta sam" iz rječnika.

Ne generaliziraj

U današnje vrijeme, ako kažeš da si zauzeta to je kao da objavljuješ da si živa, jer svi imaju puno obaveza koje moraju obaviti, upravo kao i ti. U nekim prijašnjim vremenima "biti zauzet" je imalo prizvuk važnosti, impliciralo je da radiš na nekim velikim projektima, a sada je to postala poštapalica koja se može primijeniti na gotovo svaku situaciju. Možeš biti deset godina na istom poslu i biti "zauzeta" ili biti između dva posla ili na odmoru i svejedno nemati vremena.

Parole poput "imam posla, zauzeta sam", ne odnose se više ni na što specifično i u osnovi su besmislene. Zato, ako se ne možeš naći s prijateljima radije im objasni konkretno zašto. Primjerice, pozvala si prijateljicu na rođendan, ali ona ti napiše "oprosti ne mogu doći, zauzeta sam" ili "mlađi sin ima natjecanje iz karatea i puno mu znači da ga dođem gledati, oprosti, nadam se da razumiješ". Jasno je što zvuči bolje.

Može imati negativan kontekst

"Zauzeta sam, imam posla i slično" ponekad upotrebljavamo i kad se s nekim ne želimo vidjeti, a nemamo namjeru ulaziti u objašnjenja zašto. Razmisli zašto i tvoji prijatelji, ako im to kažeš nekoliko puta za redom ne bi pomislili da ti više ne odgovara njihovo društvo. Rješenje je da ih obavijestiš kada ćeš biti dostupna - za tjedan ili mjesec, nije važno, ali ćeš im poslati poruku da ih želiš vidjeti čim riješiš što trebaš. U slučaju da želiš prekinuti prijateljstvo, a teško ti je razgovarati o razlozima, korištenje rečenica poput "zauzeta sam, nemam vremena" je pravi put da se više ne vidite.

Prijateljstvo pozitivno utječe na tvoj imunitet, ali i ove namirnice.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.