Psiha i seks 26. studenoga 2015.

Misliš li da si ljepša od prijateljice?

Prijateljiceeee
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Žene bi trebale o sebi misliti da su zgodne, jer ako ne navijaju same za sebe kako da to očekuju od drugih. Ali, novo istraživanje je pokazalo da većini žena i ne treba dodatni poticaj samopouzdanja. Ispitivanje provedeno na uzorku od 3300 žena, pokazalo je da njih 62 posto misli da su atraktivnije od svoje najbolje prijateljice

Istraživanje je također pokazalo da samopouzdanje raste s godinama. Najviše samopouzdanja imaju žene oko četrdesete godine života. Šezdeset četiri posto četrdesetogodišnjakinja smatra da su privlačnije od svojih najboljih prijateljica.

I ona misli da je ljepša od tebe, pa ...

Teško je reći je li takav stav dobar ili loš jer je statistički nemoguće da su sve te žene u pravu. Ali, bar je ovo tema oko koje se ne treba uzrujavati, jer samopouzdanje pa čak i ako nije utemeljeno u objektivnoj stvarnosti teško da može štetiti. Osim toga i tvoja najbolja prijateljica vjerojatno misli da je ljepša od tebe, pa...

"Sve je stvar percepcije", kaže psihologinja Kelly Tonelli iz Kalifornije i objašnjava: "Poanta je u tome da svoje prijateljice vidimo onakvima kakve one uistinu jesu, dok sebe ne vidimo jasno kao njih, nego imamo iskrivljeni doživljaj."

Kada si se posljednji put objektivno pogledala?

Kelly Tonelli objašnjava da je to tako zato jer smo način na koji sebe doživljavamo izgradile godinama ranije. "Rezultat je da si utvaramo da izgledamo mlađe i više fit nego što to jesmo, a tu predodžbu smo o sebi izgradile kad smo uistinu tako i izgledale. To je ujedno i razlog radi kojeg se mnoge žene iznenade kad se vide na fotografiji."

Što se muškaraca tiče, oni su objektivniji kad je procjena vlastitog izgleda u pitanju. Samo njih 52 posto smatra da su zgodniji od svog najboljeg prijatelja. Ali, budući da život nije natjecanje u ljepoti (srećom), uživaj u svojoj i naravno u ljepoti svoje najbolje prijateljice.

Selfie poremećaj osobnosti ili?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.