Psiha i seks 13. listopada 2016.

Preporuka knjige: 'Životolovka: od depresije do punine života'

1/2
Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Životolovka je poetičan i iskren zapis o osjećajima, njihovim izvorima i interpretacijama, u kojoj se može prepoznati svatko tko je u nekoj fazi svog života pokleknuo pod teretom loših misli.

Umjesto da na depresivnu fazu gledamo kao na prokletstvo koje nas je zadesilo, možemo je shvatiti kao šansu za novi početak – kao ulaznicu za proces preobrazbe.

Takav stav Roberta Berci iskoristila je kao polaznu točku za izlazak iz depresije koji je opisala u svojoj knjizi odvikavanja od ovisnosti o negativnim mislima.

Korak po korak, kako kaže, jer sporost je nužna želimo li temeljito preorati svoje polje tuge. Kako bi Robertin tekst bio što primjenjiviji i korisniji čitateljima, svojim savjetima i uputama upotpunila ga je psihologinja Dragica Barbarić, autorica priručnika Pobijedite depresiju kognitivno-bihevioralnim tehnikama, koja u Robertinim intuitivnim rješenjima prepoznaje pristupe dokazano najdjelotvornijih tehnika i pristupa u psihoterapiji.

Istraživanje: Uzrokuje li internet depresiju ili depresivce privlači internet?

Na taj način nastala je jedinstvena knjiga u kojoj dijalog između klijenta i psihoterapeuta čitatelja usmjerava prema pozitivnim rješenjima i izlazu iz spirale negativnih misli, nudeći mu pritom razumijevanje, utjehu i podršku. Jer, kako kaže Dragica Barbarić, slične ispovijedi i iskustva drugih mogu potaknuti suosjećanje i empatiju te uvjeriti ljude da nisu sami u svojim krizama. Liječnicima pak iskustva oboljelih mogu pomoći da ih bolje upoznaju, razumiju i daju im podršku u svakodnevnim zajedničkim bitkama.

'Kako ne bi pomislila da te želim zadojiti umjetnom "pozitivnošću" po svaku cijenu i u svim mogućim i nemogućim situacijama, reći ću da imaš pravo biti nezadovoljna, tužna, melankolična, ogorčena, ukratko - svakakva, ali u onim fazama kada samoj sebi postaneš neželjen gost, možda je vrijeme za početak tihe preobrazbe' – prijedlog je Roberte Berci.

Koji je za tebe savršen put do emotivnog i psihičkog iscjeljenja?

Više o knjizi, u izdanju Profil knjige d.o.o., saznaj na stranicama Algoritma.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.