Psiha i seks 28. travnja 2016.

Poza u kojoj spavaš otkriva sreću u vezi

Spavanje_6
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Poza u kojoj spavaš otkriva jesi li u sretnoj vezi pa je mnogo važnije nego što si mislila voliš li se stisnuti uz partnera ili spavate na suprotnim stranama kreveta? Nova istraživanja pokazuju da položaj u kojem spavaš otkriva puno o tvojoj vezi. Na osnovu uzorka od 1100 osoba, kao ključni podatak pokazala se udaljenost koja dijeli partnere u krevetu.

Parovi koji se nalaze na manje od 2,5 centimetra udaljenosti sretniji su u svojim vezama od onih koji su udaljeni više od 75  centimetara. Partneri koji ostvaruju fizički kontakt tijekom noći također su sretniji od onih koji to ne čine.

Samo 3 posto parova spava licem okrenutim jedno prema drugom

Ova studija nedavno je objavljena na Međunarodnom festivalu znanosti u Edinburghu i nadovezuje se na rad psihijatra Samuela Dunkella. On je otkrio da osobe koje spavaju sklupčane u punom fetusnom položaju mogu biti anksiozne, neodlučne i osjetljive na kritiku. Oni koji spavaju u polu-fetusnom položaju, sa savinutim koljenima, skloni su kompromisu i nemaju ekstremne stavove.

Osobe koje spavaju u “kraljevskom” položaju, odnosno na leđima, imaju puno samopouzdanja, otvorene su i neprestano su u potrazi za izazovima. Oni koji spavaju na trbuhu licem okrenutim ka jastuku teže perfekcionizmu. Studija pokazuje da 42 posto parova  spava leđima okrenutima jedno drugom, 31 posto leži u istom položaju, odnosno, u istom smjeru, dok samo 3 posto njih spava licem okrenutim jedno prema drugom.

Ostvarivanje fizičkog kontakta tijekom spavanja također pokazuje sreću u vezi

Fizički kontakt tijekom noći ostvaruje 34 posto parova, 12 posto spava na udaljenosti manjoj od 2,5 centimetra, a 2 posto spava na  razdaljini većoj od 75 centimetara. Od parova koji utonu u san dodirujući jedno drugo, najsretniji su oni koji su licem okrenuti jedno prema drugom. Od onih koji se ne dodiruju, sretniji su oni koji spavaju licem okrenutim u istom smjeru. Richard Wiseman, psiholog koji je vodio istraživanje, kaže: “90 posto parova koji ostvaruju fizički kontakt tijekom sna tvrdi da je  zadovoljno svojom vezom, nasuprot 68 posto onih koji to ne čine”.

Ovo je prvo istraživanje koje se bavi pozama u kojima parovi  spavaju, a rezultati omogućavaju ljudima dublji uvid u nečiju osobnost i dosta govori o vezi u kojoj se nalazi”, dodaje ovaj znanstvenik. Ova studija je samo dio njegovog šireg istraživanja o spavanju i snovima. Wiseman se poslužio idejama Samuela  Dunkella kako bi utvdio kako se parovi odnose jedno prema drugom dok spavaju. Najraniji rezultati ukazivali su na to da su parovi  koji spavaju vrlo blizu jedno drugom ekstrovertnije prirode.

Upoznaj svog partnera u 3 koraka!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.