Psiha i seks Moje emocije 07. kolovoza 2019.

Postoji znanstveni razlog zašto se osjećaš tužno u kolovozu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljeto polako odmiče, bliži se početak školske godine i noći postaju hladnije - to znači samo jedno - kolovoz. Međutim, to ne mora biti razlog za loše raspoloženje.

Stephen Ferrando, direktor psihijatrijske bolnice na Westchester Medical Center za New York Magazine je rekao: "Kolovoški blues je nešto poput noćnog nedjeljnog bluesa", opisujući fenomen promjene osjećaja koji mali postotak ljudi osjeća, a može se definirati kao sezonski afektivni poremećaj. Dodaje: "Da biste imali dijagnozu poremećaja raspoloženja, morate najmanje dva tjedna imati prilično postojane simptome koji se zapravo ne poboljšavaju. Međutim, ako se pravi sezonski afektivni poremećaj ne može definirati, postoji mogućnost od kraćih verzija istoga."

Možda te zanima... Mali vodič za uživanje u rijekama, jezerima i čarobnim slapovima Eko

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

I dok obično oni koji pate od sezonske depresije primjećuju svoje simptome u zimskim mjesecima zbog nedostatka izloženosti dnevnom svjetlu, kolovoz donosi svoje jedinstvene simptome, prema New York Magazinu, uključujući i tjeskobu zbog predstojeće školske godine, kraja godišnjeg odmora i straha od nadolazeće blagdanske sezone.

Godišnji_Odmor Možda te zanima... Psiholog tvrdi: Dvotjedni godišnji odmor ne donosi sreću ako je stalno isti Ljepota i relax

Rachel Annunziato, profesorica psihologije na Fordham University, kaže kako je ključ za sprječavanje negativnih emocija upravo dopuštanje samoj sebi da se opustiš zadnjih nekoliko dana ljeta. Iskoristi zadnje dane odmora ne žaleći se kako slijedi njihov kraj. Pokušaj izbjeći razgovore koji uključuju žaljenje. Pobroji sve aktivnosti koje želiš odraditi i uživaj s prijateljima. Također, portal Today objavio je da ljetnu depresiju ima samo 1% ukupne populacije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.