Eko 15. kolovoza 2017.

Mali vodič za uživanje u rijekama, jezerima i čarobnim slapovima

Foto: Facebook/Ante Bagarić
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako još nisi na ljetovanju na moru opustiti se za vikend možeš i na prelijepim jezerima i rijekama. Osim prirodnih ljepota i brojnih ostalih sadržaja, odaberi mjesto gdje ćeš se moći i rashladiti plivanjem. Donosimo ti pet prijedloga atraktivnih destinacija idealnih za ljetni odmor.

Plitvička jezera

Iako se na Plitvicama ne možeš kupati, prirodne ljepote tog područja poput slapova, jezera i šuma vrijedne su tvog posjeta. Područje Nacionalnog parka Plitvička jezera sastoji se od čak 16 jezera sa slapovima koja su okružena šumama bogate faune, a nalazi se između Male Kapele i Ličke Plješivice. Aktivnost u vodi koja je dozvoljena je vožnja službenim brodićem na električni pogon preko najvećeg jezera u Parku. Također, možeš odabrati i vožnju kroz Park  "panoramskim busom" s kojim ćeš imati bolji pregled cijelog područja. Plitvička jezera su prvi hrvatski nacionalni park koji je UNESCO uvrstio na popis svjetske prirodne baštine.  U okolici Parka nalaze se hoteli i privatni apartmani u kojima možeš odsjesti. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Možda te zanima... Plitvička jezera izradila prekrasnu mobilnu aplikaciju namijenjenu turistima Eko

Krka

Nacionalni park Krku možeš razgledati pješice, a dio biciklističkom stazom Skradin-Skradinski buk i obići stare mlinove na vodeni pogon, okamenjene struktura za pranje rublja i spomenike ruralne arhitekture. U Parku se možeš i okupati na jednim od sedam najposjećenijih i najljepših slapova - Skradinski buk i Roški slap kod kojih se nalaze i etnografski spomenici. Između njih pitomo je Visovačko jezero koje je dugo oko tri kilometra, a tamo se nalazi istoimeni otočić s franjevačkom crkvom i samostanom. U blizini Parka brojni su smještajni objekti i lokalna gospodarstva koja su dostupna posjetiteljima.

 | Author: Facebook/Ante Bagarić Foto: Facebook/Ante Bagarić

Mrežnica

Ako si ljubitelj riječnog avanturizma rijeka Mrežnica, jedna od najljepših hrvatskih rijeka, idealna je destinacija za tebe. Duga je 64 km i ima čak 98 slapova različitih oblika koji su idealni za rafting. No, ako si mirnije naravi i više voliš ploviti umjerenim tempom Mrežnica također može biti mjesto za ležerniju vožnju čamcem ili jednostavno uživanje u "plivačkim pothvatima". Na obali Mrežnice možeš vidjeti i brojne stare mlinove, pećine, ostatke kula i utvrda. Ekoturizam Mrežnica nalazi se iznad ušća rijeke Tounjčice u Mrežnicu s pogledom na slap Sastavci. 

 | Author: Facebook/Ante Bagarić Foto: Facebook/Ante Bagarić

Još jedan tajnovit izvor vode koji možeš posjetiti na obali Mrežnice nedaleko od Karlovca, točnije, na 22. kilometru od ulaza u Karlovac prema smjeru Ogulina na senjskoj prometnici je Zeleni kut. Restoran pod istoimenim nazivom smješten je na lijevoj obali rijeke Mrežnice i prekrasnom slapu koji je riječnim otokom podijeljen na dva dijela. Okružen je riječnim kanjonima i šumama. Tamo se možeš i aktivno odmoriti uz brojne sadržaje kao što su odbojkaško igralište, kupalište, iznajmljivanje kanua, boravak na riječnom otoku uz mogućnost kampiranja, biciklističke staze, šetalište i dječje igralište. 

Možda te zanima... Ako voliš pse i pješčane plaže, ovo je mjesto za odmor idealno za tebe! Eko

Rastoke

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ako si na putu prema Kvarneru ili Dalmaciji uz kavicu ili ručak možeš se odmoriti na "biseru Slunja" - Rastokama, koje se nalaze oko 100 km od Zagreba. Rastoke su prigradsko naselje grada Slunja nastale "igrom prirode" koja zelenomodre vode Slunjčice prelijeva preko sedrenih stijena u Koranu, a pritom je nastalo mnoštvo slapova, brzaca, malih jezera i kaskada. Najljepši slapovi uz koje se možeš opustiti su Buk, Hrvoje i Vilina kosa. Rastoke su zapravo prvi uvod u Plitvička jezera, a poznate su i pod nazivom "male Plitvice". Ovo maleno mjesto idealno je ako se želiš opustiti kako u pauzi od putovanja, tako i kao mjesto za odmor od nekoliko dana.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.