Psiha i seks Seks i veze 26. studenoga 2021.

Ovo su znakovi zdrave veze s dobrim izgledima da dugo potraje

Foto: Guliver/Shutterstock Odlazak na spojeve i flertanje samo su neki od načina kojima možeš ponovno rasplamsati iskru u vezi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svaka veza se sastoji od uspona i padova, no važno je znati prepoznati ključne znakove koji nepobitno pokazuju da je veza zdrava i prije svega kvalitetna, bez obzira na to kroz što trenutno prolazite.

Smatraš da ne morate biti zajedno 24/7? Ne dijelite sve svoje tajne jedno s drugim. Iako ove stvari mogu zvučati kao početak kraja jedne veze, one su zapravo znakovi da si u zdravoj vezi! U nastavku saznaj koji su još znakovi, jasni pokazatelji zdravog i kvalitetnog odnosa.

Slušate jedno drugo, čak i ako se ne slažete

Slušati i biti saslušan jedna je od važnijih stvari u odnosu, smatra Cyndi Darnell, terapeutkinja za seks i odnose. “Ne možete se s partnerom složiti oko svega”, kaže ona. Umjesto da trošite energiju pokušavajući doći na istu ravninu o svemu, usredotočite se na slušanje. “Pedeset posto uspješne komunikacije je slušanje”, kaže Darnell. “Ako svi govore, a nitko ne sluša, stvari brzo idu nizbrdo.”

Nikad niste prijetili da ćete jedno drugo ostaviti

Kad svom partneru počneš prijetiti prekidom čak i ako to ne učiniš vaš se odnos može početi pogoršavati, kaže savjetnica za partnerske odnose, Bethany Ricciardi. “Svaka zdrava veza ima čvrste temelje, samim time, partneri ne prijete napuštanjem”, objašnjava ona. “Čak i ako je riječ o 'praznoj' prijetnji, riječi su vrlo moćne, ako želiš zdrav odnos, trebaš posaditi sjeme povjerenja i poštovanja.”

Možda te zanima... Šest suptilnih znakova da tvom partneru nije stalo do tebe Psiha i seks

Žrtvujete se jedno za drugo

"Biti nečiji partner znači smijati se i plakati s njim", slikovito kaže Ricciardi. Dakle, u zdravoj vezi partneri počinju činiti nesebične radnje, jer im je briga za partnera prioritet. Zapamti, ako istinski želiš nešto učiniti kako bi pomogla partneru, nema razloga da mu to kasnije nabijaš na nos.  

Možete provoditi vrijeme i odvojeno 

“Prepoznaješ da je tvoj partner potpuna osoba i uvijek je bio – mnogo prije nego što si ti ušla  u njegov život”, kaže Darnell. Razmišljajte o sebi kao o nadopunama, a ne o vitalnim organima, dodaje ona. Malo svježeg zraka može puno pomoći i to svakako ne znači da nešto nije u redu s vašim odnosom. 

Uspješno rješavate razmirice i sukobe

"Ne radi se o tome da se 'nikad ne svađamo', već o korištenju zajedničkih sukoba kako bismo naučili jedni o drugima, napravili kompromis i postali bliži", objašnjava Sara Stanizai, licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja. Parovi koji uspješno rješavaju nesuglasice često se u tom procesu zbližavaju. “Ne bojati se zdravog sukoba znak je zdrave veze”, dodaje Stanizai.

Oboje zapravo volite i želite biti u vezi

"Ako se uhvatiš u razmišljanju o tome koliko zapravo uživaš u vezi s partnerom i vašem zajedničkom životnom stilu,  velika je vjerojatnost da ste u zdravoj vezi", kaže Ricciardi. Obrati pažnju na ono o čemu razgovaraš s prijateljima. O svojoj vezi obično pričaš u pozitivnom svjetlu? To je vjerojatno dobar znak kvalitetnog odnosa!

Možda te zanima... Što zapravo znači kada muškarac kaže da misli na tebe? Psiha i seks

Ne morate znati sve međusobne tajne

"Sve informacije koje su relevantne i u idealnom slučaju izravno utječu na partnera trebale bi biti otkrivene, ali određene stvari koje su osobne mogu ostati osobne, odnosno samo tvoje", kaže Darnell.

Možete si pokazati i ranjivu stranu

Ljudi koji mogu biti potpuno svoji u blizini svojih partnera, često imaju zdravu vezu. “Umjesto da pokušavaju stvoriti 'savršenu' sliku o sebi, što nije održivo, oni postupno dopuštaju uvid u svoje prave boje", kaže Stanizai, dodajući da te "prave boje" mogu biti neugodne, nelaskave ili na neki drugi način daleko od idealnih.

Možete se osloniti jedno na drugo

Sjajno je biti neovisan, a također je super imati partnera koji ti čuva leđa i partnera kojem možeš vjerovati. S druge strane, mogućnost donošenja odluka bez prethodnog savjetovanja s partnerom obično je znak zdrave neovisnosti (a ne suovisnosti), poručuje Stanizai. Uspostavljanje ravnoteže između to dvoje je, očito, krajnji cilj svakog kvalitetnog odnosa, piše YourTango

Možda te zanima... Kada napraviš ovih sedam stvari upoznat ćeš ljubav života Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.