Psiha i seks 18. travnja 2016.

Sindrom umora od odlučivanja

Biznis
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zbog pojave poznate kao umor od odlučivanja (decision fatigue), psiholozi smatraju da mogu objasniti zbog čega (iako smo obično smirene, racionalne i ugodne osobe) odjednom planemo na kolege ili članove obitelji

Zašto u šopingu potrošimo na krpice više nego što sebi realno možemo priuštiti, kupimo junk food iako znamo da to nije dobar izbor za naše zdravlje ili pristanemo izaći s nekim čije nam društvo zapravo ne godi.

Potreban je odmor kao i nakon fizičke aktivnosti

Stvar je u tome kako je, koliko god bili inteligentni, kompetentni i snalažljivi, nemoguće donositi odluku za odlukom – čak i ako te odluke nisu od prevelike važnosti (Integralni ili raženi kruh? Komedija ili drama?) – i ne platiti nikakvu cijenu.

Kao što nakon previše fizičke aktivnosti osjetimo umor ili dobijemo upalu mišića, tako uslijed kontinuiranog umnog napora dolazi do psihičkog zamora. Međutim, ono po čemu se psihički zamor razlikuje od fizičkog jest to što nismo svjesni toga da smo se umorili – iako nam je mentalna energija "na rezervi".

Pročitaj kako možeš smanjiti stres.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.