Psiha i seks Moje emocije 31. prosinca 2020.

Nova godina na distanci i s pijetetom prema stradalima uz decentan doček

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S obzirom da će nam ova godina po mnogočemu ostati u lošem sjećanju bilo bi savršeno završiti je u miru. Kako smo blokirani u pogledu kretanja i druženja, mogli bi svoje blagdanske običaje promijeniti i napraviti plan za doček Nove godine koji bi se razlikovao od prethodnih slavlja..

Sad je pravo vrijeme da se maknemo od buke, prevelikog nakuhavanja, opijanja i pravi je trenutak za povezivanje sa svojim najbliskijima. Tijekom godine obitelj je obično raspršena, svatko ima svoje obaveze i rijetko provode svoje istinske trenutke zajedno.

Ove blagdane shvatimo kao priliku za druženje u uskom krugu obitelji. Za novogodišnju noć mogli bi pripremiti laganu večeru, ali kako ne bi bilo previše statično pustimo da nas muzika i ples uvede u rane jutarnje sate. Naravno sada biramo plesove s distancom, ali ako smo previše blizu “preporučljivo je  obavezno nosite maske“.

Možda te zanima... Zašto sve više mladih od 17 do 25 godina pati od anksioznosti? Zdravlje

Zašto je bitna muzika?

Muzika ima vibraciju, a svaki zvuk ima određenju frekvenciju koja djeluje na čovjekovo suptilno tijelo. Neka glazba nas stimulira i pokreće u nama životnost, radost i energiju dok neka potiče osjećaj tuge i melankolije. Uvijek je bolje pjevati i plesati uz vesele i razigrane tonove uz koje se osjećamo sretno. Ako uživate u plesu, vi samo plešite, gleda li vas netko ili ne, nije bitno, bitan je ples ... Sam ples je najveći užitak.

Često pojedinci govore “nisam ja za to“, „nemam talenta za sport, ples“, i tome slično. Smatram kako je to je bježanje od sebe i osjećaja odgovornosti prema svome tijelu. Ako nam netko u djetinjstvu, primjerice roditelji, često govore kako smo, nespretni, lijeni i usporeni, tada te afirmacije  prihvaćamo i slijedimo. Većina osoba toga nije svjesna, ali sada je trenutak da se probudimo,, podignimo pogled i zaplešimo ples života!

Ako osjetite impulse sreće kada muzika svira krenite u akciju, predajte se i postanite ples. Možda nećete savršeno plesati za nekoliko dana ili  tjedana, ali uz volju i upornost uspjet ćete.. Uostalom nije važno savršeno plesati, bitno uhvatiti ritam i kretati se.

Menopauza Možda te zanima... O čemu ovisi hoće li ti menopauza biti teška? Kolumne

Ples kao terapija

Poznato je da je pokret prvi oblik ljudske komunikacije, a ples njezin sastavni dio. Drevni su Indijanci smatrali da je ples sam život. On je jedinstven eliksir života i mladosti koji vaš život može učiniti svjetlijim i čudesnijim. Dobar je za buđenje veselja, ali i lijek za razne bolesti.

Uz ples se može pobijediti potištenost i vidjeti svijet drugim očima. On smanjuje rizik od koronarnih bolesti, jača imunološki sustav, normalizira metabolizam, dobar je protiv bronhitisa, poboljšava držanje tijela, utječe na vitkost i gipkost. Plesovi čine tijelo čvrstim, a pojedini pokreti korisno djeluju na bokove i stražnjicu, što utječe na sprječavanje nastanka raznih ženskih tegoba  i seksualnih poremećaja.

Postoji  mnogo stilova  plesa kao mamba, rumba, ča-ča-ča, salsa- sve  su  to prekrasni plesovi. Trbušni ples je zadivljujući ne sam zbog njegove suptilne erotike već i zbog toga što njegovi pokreti utječu na trbušne mišiće i ošit.

.I da, ne treba zaboraviti “nikada nije kasno za ples”.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.