Psiha i seks Seks i veze 09. veljače 2017.

Nevjerojatno: Silovatelj i žrtva zajedno drže predavanja o oprostu

Foto: screenshot YouTube
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Australac Tom Stranger bio je na razmjeni učenika na Islandu kada je silovao djevojku imena Thordis Elva. Kasnije su nekoliko godina jedno drugom slali pisma te su se odlučili susresti. Danas o tome pričaju drugima.

Thordis Elva s Islanda je imala 16 godina kada ju je 1996. godine silovao Tom Stranger, njezin tadašnji dečko koji je tada imao 18 godina. Dvadeset godina kasnije odlučili su o tome napisati knjigu i o tome javno govore. Krajem prošle godine imali su 19-minutni nastup na  TED-u.

"Mislila sam da će me raspoloviti"

Govorili su o tome kako je slučaj silovanja djelovao na njihove živote. Par je hodao oko mjesec dana kada ju je Tom napao u njezinom domu nakon božićnog bala. "Tada sam prvi puta probala rum. U početku je sve izgledalo kao bajka, a onda se ona pretvorila u horor. Osjetila sam strašnu bol. Otrijeznila sam se, ali se nisam mogla braniti. Mislila sam da će me raspoloviti. Kako bi ostala pribrana brojala sam sekunde na svojoj budilici. Znam da dva sata imaju 7200 sekundi", rekla je Elva.

Foto: Screenshot

Tom je rekao kada to tada nije shvaćao kao silovanje. "Uvjerio sam sebe da je to bio seks, a ne silovanje", rekao je Tom. Par je prekinuo nekoliko dana nakon toga, a Tom se vratio u Australiju. "Odgojena sam u svijetu u kojem se misli da djevojke siluju s razlogom. Prekratka suknja, preširok osmijeh, dah koji smrdi na alkohol. Bila sam kriva po svim točkama", kaže Elva.

Prije devet godina bila je na rubu živčanog sloma. Napisala je pismo Tomu. Dopisivali su se i dogovorili, 16 godina kasnije, da će se sresti. Sreli su se u Cape Townu. "Htjela sam ga povrijediti onako kako je on povrijedio mene. Ali razgovarali smo i svijetlo je pobijedilo tamu", kaže Elva koja je Tomu oprostila. 

"Priznao sam i time sam se pomirio s njom i sa samim sobom"

Foto: Screenshot

"Nemojte podcjenjivati snagu riječi. Rekao sam Thordis da sam ju silovao i time sam se pomirio sa Thordis i sam sa sobom.  No najvažnije je da je sramota s Thordis prebačena na mene. Prečesto je odgovornost na ženama koje dožive silovanje ili seksualno nasilje, a ne na muškarcima koji su silovali žene", rekao je Tom. Vrijeme je da prestanemo seksualno nasilje tretirati kao ženski problem, rekla je Thordis, a prenosi Daily Mail. 

POGLEDAJ VIDEO:

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.