Psiha i seks Seks i veze 03. siječnja 2020.

10 najčešćih razloga zbog kojih žene ne mogu doživjeti orgazam

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neke su životne činjenice tužne, ali istinite, a jedna od tih činjenica je da je orgazam mnogim ženama sve samo ne lagan za doseći.

Samo 10 % žena lako može postići orgazam, dok se ostalih 90 % mora nositi s mnogim vanjskim čimbenicima - od položaja u krevetu do dnevnih navika doma i na poslu - sve to možda utječe na tvoju mogućnost postizanja orgazma, izvjestili su s klinike Cleveland.

Zaljubljeni_Par Možda te zanima... Kako se mijenja seksualna kemija tijekom duže veze? Psiha i seks

Svaka je žena građena drugačije, a promišljanje o tome što djeluje, a što ne ili koji bi faktori iz tvojeg svakodnevnog života mogli utjecati na tebe u spavaćoj sobi je komplicirano, no ne gubi nadu. Ako si jedna od onih žena koje teže dožive orgazam, Women's Day donosi 10 iznenađujućih razloga zašto je tome tako.

Veoma si anksiozna

Anksioznost može uzrokovati nametljive misli koje mogu otežati orgazam, kaže psihijatar iz New Yorka, Grant Hilary Brenner. Nedavna istraživanje sa sveučilišta Valparaiso u Indiani pokazala su da više od polovice žena koje imaju teškoće s postizanjem orgazma, problem pripisuju anksioznosti. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ne naprežeš mišiće

Ženama koje imaju problema s postizanjem orgazma gotovo uvijek se kaže da se "samo opuste". No, seksualna terapeutkinja dr. Louanne Cole Weston kaže da to može biti pogrešan pristup. "Napetost mišića često je potrebna za orgazam", piše dr. Weston za WebMD i preporučuje vježbanje mišića dna zdjelice - istih onih koji se angažiraju za Kegelove vježbe.

Nisi dovoljno vlažna

Istraživanje sveučilišta Valparaiso također je pokazalo da skoro četvrtina žena koje su teško dostigle orgazam za to optužuju nedovoljnu vlažnost. "Lubrikant čini ženske (i muške) genitalije erotski osjetljivijima pa pomaže ženama da lakše dožive orgazme", piše Michael Castleman, autor knjige Great Sex. Oni su dostupni u gotovo svim većim trgovinama, ljekarnama i specijaliziranim trgovinama.

Stvari koje se mogu dogoditi nakon seksa Možda te zanima... Žene otkrivaju u kojoj pozi najlakše dožive orgazam Psiha i seks

Još nisi isprobala seksualne igračke

Neke se žene možda neće osjećati ugodno koristeći seksualne igračke, ali one mogu uvelike poboljšati tvoja seksualna iskustva i možda ti pomoći da postigneš orgazam. Prema istraživanju iz 2017. u časopisu The Journal of Sex and Marital Therapy, gotovo 40 % žena treba stimulaciju klitorisa radi orgazma. U stvari, kaže Castleman, "nekim ženama je potrebna intenzivna stimulacija koju samo vibratori mogu pružiti." 

Ne masturbiraš

Koliko često masturbiraš, može izravno utjecati na tvoje šanse za postizanje orgazma kad si s partnerom, kaže bračna i seksualna terapeutkinja Kan Van Kirk. Zašto? Sposobnost žene da mašta i koristi maštu za vrijeme masturbacije može joj pomoći da oslobodi svoje kreativne inhibicije u krevetu, a pomaže joj da nauči točno kako i gdje voli biti dodire. 

Ne govoriš svom partneru što želiš

Ne možeš čitati misli, a to ne može ni tvoj partner. Svaka je žena drugačija, tako da pokreti i kutovi koji možda pašu nekome, ne znači da će pasati i tebi, kaže dr. Van Kirk. Ono što je bitno jest upravo razgovor ili govor općenito. "Ponekad stenjanje ili dodir ruke mogu stvoriti veliku razliku", kaže ona. Ako tvoj partner to još ne zna, možda je to upravo tvoja krivica. Reci mu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ometaju te lijekovi koje koristiš

Znaš onaj mali papirić na kojem su navedene nuspojave tvojega lijeka? Zapravo ga pročitaj, jer lijekovi koji uzrokuju porast razine prolaktina - proteina koji smanjuje libido - mogu biti krivci za tvoju nesposobnost dostizanja orgazma, kaže dr. Van Kirk. Lijekovi za krvni tlak i antidepresivi također su glavni krivci ", dodala je.

Većinu dana provodiš sjedeći

Ako si cijeli dan na poslu vezana za svoj stol i sjediš to je loša vijest za tvoje zdjelične mišiće. Sjedenje cijeli dan ih skraćuje, a to može dovesti do bolova u zdjelici što otežava orgazam, kaže dr. Van Kirk. Kako bi se spriječili problemi, ona predlaže postavljanje alarma kao podsjetnik za pomicanje svakih pola sata do sat vremena tijekom radnog dana. 

Možda te zanima... Seks igračke koje istodobno stimuliraju i tebe i njega Psiha i seks

Ne praviš buku

Dokazano je da glasnost tijekom seksa čini čuda za žene, jer ti može omogućiti da orgazam traje duže i da ga doživiš ranije i češće kaže Laurel House, stručnjakinja za odnose i autorica Screwing the Rules. Ako se nakon nekoliko pokušaja osjećaš nelagodno, House predlaže da pojačaš svoje osjetilno iskustvo. "Razmišljaj o dodirivanju kože, uživaj u pritisku tijela  partnera na tvoje tijelo", zaključila je.

Tvoja razina oksitocina je preniska

Oksitocin, nazvan hormonom "osjećam se dobro" ili hormonom "ljubavi", ide ruku pod ruku s orgazmima, kaže dr. Van Kirk. Ako ga tvoje tijelo ne proizvodi dovoljno, orgazam može biti teži za doseći. Stres može biti glavni razlog slabe proizvodnje oksitocina, ali dokazano je da što više vremena provodiš s partnerom, gledaš ga u oči, držite se za ruke i ljubite se mogu pojačati proizvodnju tog hormona. Istraživači vjeruju da čak i maženje s kućnim ljubimcem također potiče oslobađanje oksitocina - hormona sreće.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.