Psiha i seks Seks i veze 28. prosinca 2019.

Kako se mijenja seksualna kemija tijekom duže veze?

Zaljubljeni_Par
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Noviteti znatno utječu na seksualni život. Ljudi se obično uspaničare u trenutku kada veza postane trajna, jer se tada pažnja fokusira na dijelove veze koji su nekada bili nepredvidljivi.

Svi žele partnera koji može pružiti željeni stupanj zadovoljstva seksom, ali također svi koji su u dugoj vezi znaju da je sjajan seks nešto na čemu se mora raditi. Činjenica je da bliskost, iako je korisna za vezu, nema preveliki značaj za uzbudljiv seksualni život. Budući da toliko dobro poznaješ svog partnera, ponekad će ti se činiti da spavaš s osobom koja te u više ničemu ne može iznenaditi. S druge strane, ako bliskost nestane, veza će nastradati.

Izmjena biokemije u dužoj vezi

Privlačnost i požuda su posljedica djelovanja testosterona i dopamina. S vremenom, razina ovih hormona se može smanjiti, a često se u većoj mjeri aktiviraju hormoni bliskosti (oksitocin kod žena, a vazopresin kod muškaraca). Krajnji ishod izmijenjene biokemije je izražen osjećaj povezanosti i bliskosti, ali i umanjenje seksualne želje i privlačnosti. To je zapravo prirodni proces koji ukazuje na to da je svojevrsno "traženje partnera" završilo i nastupio period za stvaranjem potomstva.

Uvođenje noviteta kako bi povećala zadovoljstvo seksom

Ako želiš zadržati bliskost i zadovoljstvo seksom, moraš svjesno izaći iz sigurne seksualne zone. Zajedno s partnerom bi trebala probati određene novitete, nešto što do sada niste prakticirali. Naravno, to ne znači nužno da vodite ljubav utroje, ili da mijenjaš partnere, ali realizacija nekih seksualnih maštarija ili korištenje seksi igračaka moglo bi pomoći. Dobra vijest je ta što je seksualno zadovoljstvo veće na duže staze nego na početku veze.

Drugim riječima, ako se potrudiš, koristi su višestruke. Ponekad se misli kako je potreba da se razmišlja i razgovara o vezi, znak da je veza nekvalitetna i da je ne vrijedi spašavati. To je definitivno jedna od najvećih zabluda. Ako voliš svog partnera i želiš biti bliska s njim, morate se oboje truditi. A što se više trudite, više ćete dobiti zauzvrat, u emotivnom i seksualnom smislu.

Redoviti seks skida 5 do 7 godina?

Možda te zanima... Seks terapija: Zašto muškarci sve češće glume orgazam? Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.