Psiha i seks Moje emocije 07. prosinca 2018.

Način na koji pereš posuđe može ti izazvati ili ublažiti stres

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pranje posuđa može znatno smanjiti razinu stresa, ako to činiš svjesno, pokazalo je novo istraživanje Sveučilišta na Floridi.

Istraživači na Sveučilištu Florida State proučavali su 51 studenta dok su prali posuđe. Prije nego što su počeli, polovica je studenata pročitala kratki odlomak o pranju posuđa u kojem se opisuje kako taj posao može pridonijeti svjesnosti dok je druga polovica studenata pročitala odlomak koji naprosto opisuje sam postupak pranje posuđa.

Zajedničko pranje suđa kao afrodizijak?

Zaključak: "Prilikom pranja posuđa trebali bi misliti samo o pranju posuđa. To znači da za vrijeme pranja posuđa trebaš biti potpuno svjesna činjenica da je to pranje posuđa. Na pravi pogled, to bi moglo izgledati malo glupo. Zašto toliko misli usredotočiti na jednostavnu stvar? Upravo je u tome ključ. Činjenica da samo stojiš i pereš je čudesna, pratiš svoje disanja, svjesna svoje prisutnosti i svjesna svojih misli i djela. Ne vrludaš mislima."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Bio sam posebno zainteresiran za to kako svjesne aktivnosti mogu koristiti za promicanje svjesnosti i time povećanje ukupnog osjećaja dobrobiti", rekao je autor studije Adam Hanley, doktorand na Fakultete edukacijske psihologije. 

Istraživači su otkrili da su ljudi koji su svjesno prali posuđe (usredotočeni na miris sapuna, osjećaj temperatura vode i dodirivanja posuđa) povećali su svoju inspiraciju za 25 posto i smanjili razinu stresa za 27 posto. Skupina koja nije svjesno prala posuđe, nije imala nikakvu korist od zadatka. 

"Čini se da svakodnevna aktivnost kojoj se približiš intencionalno i svjesno može poboljšati stanje svjesnosti", zaključio je autor studije. Studija je bila mala i sudjelovao je samo 51 studenta pa bi se trebala ponoviti, no istraživači sugeriraju da se takav efekt može postići različitim svakodnevnim aktivnostima i eventualno smanjiti stres i poboljšati psihološko blagostanje.

Video: kako dezinficirati spužvicu za pranje suđa

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.