Psiha i seks 14. veljače 2014.

Žena, majka, menadžerica...

Bojan2
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gotovo svaka osoba barem je jedanput razmišljala o tome treba li odabrati uspješnu karijeru ili uspješan brak. Naši sugovornici Martina Kvarantan, direktorica tvrtke Znatiželja i Bojan Matoš, kreativni direktor agencije Kuharić Matoš tvrde kako između ove dvije stavke uopće ne bi trebala postojati dilema

Izazovi suvremenog društva

Nekada davno, muškarac je bio taj koji bi se zaputio u odlazak izvan sigurnosti doma kako bi kao lovac pribavio dovoljno hrane svojoj obitelji, dok je žena ostajala u kući i čuvala djecu. Obiteljski život u 21. stoljeću ipak je puno drugačiji, ali i mnogo zahtjevniji. Osim brige o djeci i domaćinstvu, tu su i briga o profesionalnom uspjehu, izgradnji i očuvanju karijere, briga o opstanku uspješnog braka te očuvanju psihološkog i fizičkog zdravlja.

''Stvari bi bile puno jednostavnije da samo muškarac mora donositi kruh u kuću. Opstanak obitelji danas ne ovisi više samo o muškarcu, a od žena se više ne očekuje da ostanu kod kuće kao čuvarice doma. Osnovni opstanak donekle nije kritičan (osim ako nisi u dužničkom, kreditnom ropstvu spram banke), no opstanak i izgradnja emocionalnog zadovoljstva čine izazov suvremenog društva i zahtjevaju podjednaku angažiranost oba partnera. Mislim da je danas to podjednako jasno i muškarcima i ženama'', pojašnjava Martina Kvarantan, profesorica socijalne pedagogije i direktorica tvrtke Znatiželja. 

Pravo na odabir vrijednosti

Martina je jedna od prvih međunarodnih trenera neurolingvističkog programiranja i humane neurolingvističke psihologije s diplomom američkog HNLP Instituta, a djeluje već više od deset godina na razvoju i potenciranju poslovnih vještina kod ljudi u Hrvatskoj i šire. Zbog prirode svog posla često putuje, a na pitanje kako uspije izdržati bez djece i obitelji odgovara: ''Ono što znam jest da su oni uvijek jedina i sigurna luka kojoj se vraćam, a uspjeh na poslu ne bi bio moguć bez njih.'' Kroz život se vodi uzrečicom da ako nešto uistinu želiš, sve je moguće.

''Da bi se postigao bilo koji cilj, mora ga se gorljivo željeti. Primjerice, samo silna želja za uspjehom održava poduzetnicu početnicu da prebrodi prve godine gubitka i pogrešaka na putu ka uspješnom poslovanju. Da postoji bilo kakva podvojenost u njezinom razmišljanju, već bi na prvu prepreku posustala.'' To, vjeruje Martina, vrijedi i za sklad uspješne karijere i sretnog braka. ''I jedno i drugo doprinosi našem življenju te nam donosi određenu vrijednost. Sretan brak donosi sigurnost, ljubav i pripadnost, a uspješna karijera donosi osjećaj naše osobne važnosti. I svi imamo pravo i potrebe na sva ta zadovoljstva i vrijednosti te ih možemo postizati sve dok to gorljivo želimo.''

Ako nešto želiš, učini to!

''Danas postoji tendencija da se poslu dade odgovarajući status, tj. prednost pred brakom. Budući da naše društvo nagrađuje postignuća, rad i uspjeh, a gotovo otvoreno obeshrabruje životnu snagu koja proizlazi iz slobodnih aktivnosti, druženja, kreativnosti pa i braka, mnogi od nas kao pojedinci u svojim životima postižu slabu ravnotežu. O uspjehu znamo mnogo, gotovo nas cijelo obrazovanje priprema na uspjeh, a o važnosti života ili braka znamo ponajmanje i o tome uopće ne učimo u školama'', tvrdi Martina te pojašnjava kako karijera i projekti često donose adrenalin, uzbuđenje i bacaju nas u ekstatična stanja, za razliku od braka koji je često puno mirnijeg ritma i intenziteta.

''U cilju usklađivanja uspješne karijere i sretnog braka, smatram kako više svjesnog truda trebamo ulagati u uspješan brak, upravo zato što smo o tome najmanje učili i što se sretan brak ne događa slučajno ili sam po sebi. Kažu da u svakom trenutku čovjek upravo čini ono što najviše želi. Pa tako, ako se zatekneš u uredu do kasno u noć i radiš na zadatku, a cijelo vrijeme misliš kako bi stvarno više voljela biti kod kuće sa svojom obitelji, onda je pravo pitanje zašto nisi. Ako nešto želiš više od svega, to ćeš i učiniti.'' 

Smatra kako je najmudrija odluka koju možeš napraviti kada se partner kasno vrati kući s posla, reći mu koliko ti nedostaje i koliko si ga se zaželjela, umjesto da mu predbacuješ koliko mnogo radi. ''I najčvršći brak može biti raskliman ako parovi ne predviđaju i ne planiraju vrijeme koje će provoditi zajedno. Napravi dogovor sa svojim partnerom za zajedničko druženje (film, šetnja, večera, druženje s prijateljima) i što god iskrsne na poslu, držite se prvobitnog dogovora'', savjetuje.

Ravnopravnost i razumijevanje partnera

Upravo dogovor i ravnopravnost čine temelj bračne zajednice obitelji Matoš. Bojan Matoš kreativni je direktor u agenciji Kuharić Matoš, a njegova supruga Tea direktorica je marketinške agencije Bododo Media. Uz svakodnevne poslovne obaveze, uvijek nađu vrijeme za zajedničko druženje i usklađivanje brige o djetetu i kućanstvu. ''Otpočetka veze smo znali da smo oboje veliki individualci koji nastoje uspješno graditi svoju karijeru. Tea podržava mene jednako kao što i ja podržavam nju. Smatram da bismo jedno bez drugoga teško funkcionirali jer godinama uspješno surađujemo na nizu projekata i odlično se nadopunjujemo'', tvrdi Bojan.

''Bez dogovora i razumijevanja teško je izaći na kraj s obiteljskim i bračnim obavezama, a pritom voditi uspješan poslovni život. U našem slučaju, oboje smo gotovo jednako zaposleni i događa se da jedno drugome 'uskačemo' u obiteljske obaveze po potrebi.'' Njemu tako primjerice nije teško pripremiti večeru, okupati dijete, otići u nabavu namirnica ili ostati sam s djetetom ako Tea mora na službeni put. ''Jednako tako, ona uskače meni u slučaju panike s nekim projektom i kada je potrebno odraditi noćnu smjenu. Da, zbog toga brak ispašta, ali to nastojimo nadoknaditi zajedničkim putovanjima tijekom vikenda ili nekim malim stvarima, poput kave u omiljenom kafiću prije posla.'' Iako su u financijskom smislu oboje neovisni, supružnici su se dogovorili oko financijskih obaveza - ne zbog financija, već zbog ažurnosti poput primjerice vođenja kućnih financija. ''I to super funkcionira! Mislim da ravnopravni partneri svakako imaju jako dobre temelje za uspješan brak.''

Ljubavne kolumne Martine Kvarantan možeš pratiti na portalu Budi.In.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.