Psiha i seks 20. svibnja 2016.

Moć ljudskog dodira i ljubavi

Dodir-Koža
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljudski dodir je od temeljne važnosti za ljudski razvoj i život. Istraživanje koje su provele američke pedijatrice Ruth Feldman i Tiffany Field je pokazala pozitivne učinke dodirivanja kože u nedonoščadi i utjecaj dodira na razvoj djeteta. Navode kako dodir kože nedonoščadi pozitivno utječe na njegov neurološki razvoj, dobivanje na težini i na mentalni razvoj nedonoščadi

Loša praksa koja se provodila u prvoj polovici 20. stoljeća

Dojenčadi u sirotištima često nedostaje dodir, individualna pažnja i ljubav. To se najčešće događa jer u sirotištima radi premali broj osoblja koje brine o djeci. Primjerice, bolnice u Europi i SAD-u su u prvoj polovici 20. stoljeća imale praksu da medicinske sestre pokrivaju lice s kirurškim maskama i ne približavaju se nepotrebno djeci. Ujedno su roditelji i ostali članovi obitelji bili spriječeni posjećivati nedonoščad jer se vjerovalo kako će se na taj način spriječiti širenje infekcija. Međutim, umjesto da se bebe oporave, njihovo stanje se često pogoršalo.

Što označava "neuspjeh u napretku"?

Pedijatrica navodi kako bebe "ne uspijevaju napredovati u institucijama zbog emocionalne deprivacije". Izraz "neuspjeh u napretku" trenutno se koristi kao skupni pojam stanja, u rasponu od odgode rasta, emocionalne patnje i smrti. To je opći zdravstveni problem prisutan u zemljama i s visokim i niskim prihodima, iako je češći kada siromaštvo i nedostatak ljudskih resursa sprječavaju mogućnost da bebe prime emocionalnu te osjetilnu stimulacija (ili ljubav) na dnevnoj bazi.

Pročitaj zašto izražavanje osjećaja poboljšava odnos!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.