Psiha i seks Moje emocije 08. svibnja 2022.

Majke i kćeri imaju najveću povezanost, tvrde znanstvenici

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Baazar otkriva, odnedavno i znanstveno dokazanu, neraskidivu povezanost između majke i kćeri, koja se pokazala i kao najjača u obitelji. Nitko te ne može tako dobro razumjeti kao majka, kažu.

Majka je oduvijek bila tu za tebe, gledala te kako prvi put hodaš, pretvaraš se u ženu, i sama ulaziš u majčinstvo...Čak i dok si prolazila kroz burne godine tinejdžerstva, ta spona je izdržala test vremena i došle ste do mjesta međusobnog razumijevanja i poštivanja kao dvije odrasle osobe koje se neizmjerno vole.

Znanstvenici za tu sponu kažu da je i najjača

U istraživanju u kojem se pokušalo objasniti zašto je uobičajeno da se depresija i drugi poremećaji ponašanja prenose s majke na kćeri, znanstvenici su magnetskom rezonancom skenirali 35 zdravih obitelji i otkrili kako majke i kćeri imaju sličnu anatomiju onih dijelova mozga koji reguliraju emocije

"Ova je povezanost jača od one majke i sina, oca i kćeri te oca i sina", rekli su istraživači za The Journal of Neuroscience. To znači da će žene prije razumjeti i povezat se emocionalno sa svojim majkama nego s nekim drugim i vice versa.)

Možda te zanima... Znanstvenici otkrivaju: Svoju si inteligenciju naslijedila od majke Psiha i seks Možda te zanima... Znanstveno dokazano: Što više vremena provodiš sa svojom majkom to će ona duže živjeti Psiha i seks

Znači, sljedeći put kad budeš imala loš dan, pokušaj nazvati onu koja će (najvjerojatnije) najviše razumjeti tvoje probleme.

A ako ikada osjetiš potrebu da se otvoriš svojoj mami, sada imaš i znanstvenu potvrdu za to (ako ti to već i nije uobičajena praksa - ima nas koji i dan danas zovemo svoju mamu svaki puta kada se vraćamo s posla).

"Šalimo se oko toga da nasljeđujemo tvrdoglavost ili organiziranost - ali nikada nismo vidjeli to u mrežama ljudskog mozga dosada", kaže voditelj studije Fumiko Hoeft sa Sveučilišta u Kaliforniji. 

"Ovo je istraživanje bilo dokaz tog utjecaja", zaključio je. 

Uskrs je idealno vrijeme da sada nadoknadiš sve što misliš da si propustila reći svojoj mami ili samo budi uz nju i budi zahvalna na njoj, jer kao i što kažu istraživanju, ona će te razumjeti i u tišini i u bujici riječi. 

Kako odnos s majkom u ranom djetinjstvu formira naše partnerske odnose?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.