Psiha i seks 12. veljače 2016.

7 znakova da postaješ poput majke

Ljuta_Mama450X300_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si već nekoliko puta primijetila kako napola u šali izgovaraš: "O Bože zvučim poput vlastite majke",  vjerojatno nisi daleko od istine. Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu 'Journal of Neuroscience' otkrilo je kako su nasljedne genetske veze, posebno geni zaduženi za kontrolu funkcije mozga koji utječu na emocije i mentalno zdravlje, najbliži između majke i kćeri, za razliku od bilo koje druge obiteljske veze (majka i sin, otac i sin i slično)

Donosimo popis sedam postupaka koji ukazuju da se polako, ali sigurno pretvaraš u vlastitu majku. Ako se ne možeš boriti protiv ovih znakova, jednostavno ih prihvati.

Izdajnički znakovi

  • "Babski donji veš" - iako si se zaklinjala da ti donje rublje nikada neće sličiti na ono kakvo je nosila tvoja majka, u svojoj ladici primjećuješ sve više velikih udobnih pamučnih gaćica, i pitaš se je li uopće primjereno upotrebljavati tu umanjenicu. Grudnjaci su ti uglavnom praktični, a ne seksi, a prva stvar koju napraviš kad dođeš kući je da ga se oslobodiš.
  • Žališ se na usluge - uvijek ti je bilo neugodno kad bi tvoja majka prigovarala konobaru u restoranu da meso nije dovoljno pečeno ili da su cijena i kvaliteta neprimjereni i slično, a sad si uhvatila sebe kako prigovaraš i to ne samo konobaru nego i kumici na tržnici.
  • Voliš ići u kupnju namirnica - bilo ti je nejasno zašto tvoja majka stalno natrpava kuću hranom, a kad ide u nabavku ponaša se kao da obavlja stvar od državne važnosti. Sad ti znaš točno kad što stiže u trgovinu u kojoj kupuješ, a na tržnici imaš svoje omiljene prodavače.
  • Govoriš nekoj osobi nešto iako vidiš da telefonira - znaš da je to iritantno, ali ne možeš si pomoći. Odjednom kontroliraš razgovor svog partnera s dostavljačem hrane da se uvjeriš hoće li za tebe naručiti salatu od integralnog tijesta, a  ne običnog. Da, moglo bi se reći da je potreba za kontrolom nasljedna.
  • Plačeš čak i na neke reklame - svaki komentar je suvišan.
  • Sadržaj tvoje torbe zadovoljio bi potrebe omanjeg sela - u torbici nosiš tri ruža, flaster, energetske pločice... A nekad si se smijala svojoj majci koja je u torbici redovito nosila lak za kosu. Sad ti kolegici s posla bez problema izvučeš iz torbe set za šivanje jer joj je otpalo dugme s košulje.
  • Ne želiš voziti noću - kad je tvoja majka govorila da ne želi voziti po noći jer ne vidi dobro, samo si prevrtala očima i mislila da joj je to izgovor kako bi se malo odmorila i obavezu da te "pokupi" s baleta prebacila na oca. Sad znaš da je to bila istina jer i sama činiš isto.

Pročitaj kolumnu psihologinje Ljubice Uvodić Vranić "Kako ti majka može uništiti život"

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.