Psiha i seks 28. travnja 2016.

Vjerovanja i pokoja činjenica o ljubavi

Thinkstockphotos-482472522
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada se zaljubimo aktiviraju se funkcije prednjeg mozga (kora čeonog režnja) i veliki mozak (dio mozga zadužen za kreativnost i rješavanje problema) i u organizmu se podiže nivo dopamina. Zbog tako burne kemijske reakcije, povećava se i osjećaj ovisnosti koji je jednak onome kod konzumacije kokaina

Zaljubljenost izaziva ovisnost kao i kokain

  • Sama riječ ljubav potječe od sanskrtskog pojma lubhyati koji označava želju, odnosno strast.
  • Burma i zaručnički prsten oduvijek se nose na prstenjaku, jer se nalazi na prstu kroz kojeg prolazi vena koja vodi ravno do srca.
  • Kada se zaljubimo aktiviraju se funkcije prednjeg mozga (kora čeonog režnja) i veliki mozak (dio mozga zadužen za kreativnost i rješavanje problema) i u organizmu se podiže nivo dopamina. Zbog tako burne kemijske reakcije, povećava se i osjećaj ovisnosti koji je jednak onome kod konzumacije kokaina.
  • Tko pronađe djetelinu s četiri lista smatra se pravim sretnikom. U nekim dijelovima Irske, ako žena pojede takvu djetelinu, dok razmišlja o muškarcu koji joj se sviđa, ima velike šanse da se i on zaljubi u nju.
  • Neki psiholozi smatraju da se zaljubljujemo u one osobe koje najviše sliče na onog roditelja s kojim imamo neka nerazriješena pitanja i odnose. Na ovaj način podsvjesno se nadamo da ćemo riješiti te probleme.
  • Mladić i djevojka koji su se upoznali u opasnoj situaciji imaju puno više šansi da se snažno zaljube jedno u drugo nego da su se upoznali u uvjetima koji ne podižu nivo adrenalina u krvi.
  • Javorov list u Kini i Japanu predstavlja simbol ljubavi, dok je u Sjevernoj Americi karakterističan oblik tog lista često bio ugraviran na krevetima ranih doseljenika, kako bi im osigurao miran san i bračno zadovoljstvo.
  • Znanstveno je dokazano da prvi nalet ljubavnog plamena koji se razbukta prema voljenoj osobi i početna faza zaljubljenosti traju otprilike godinu dana. Mozak jednostavno nije sposoban dulje od ovog perioda održava taj osjećaj. Zato, ako želimo da naša ljubav opstane i ne ispari prebrzo, stručnjaci savjetuju da se sa svojim partnerom bavimo zanimljivim aktivnostima.

Ovo su stvari radi kojih se ne trebaš ispričavati kada si u vezi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.