Psiha i seks 24. siječnja 2011.

Kriza astrološkog identiteta

Horoskop1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koji si znak? Ova jednostavna rečenica koja često služi za upoznavanje i ''razbijanje leda'' pretrpjela je nedavno mali udarac, kad su brojni mediji prenijeli primjedbu jednog američkog astronoma o pomicanju datuma vladavine znakova te o otkriću novog 13. zodijačkog znaka - Zmijonosca

Astrolozi širom svijeta, a i poneki upućeniji astronom, imali su zadnjih dana pune ruke posla da ljubiteljima horoskopa objasne da se ništa u astrologiji nije promijenilo te da je Zmijonosac samo zviježđe, a ne i zodijački znak.

'I mene su zvali prijatelji da provjere je li istina da sad pripadaju nekom drugom znaku', kaže bračka astrologinja Valentina, koja djeluje u Zagrebu.

'Jedna je prijateljica bila zabrinuta jer je navodno, postala Vodenjak umjesto Jarca, dok je njen dečko i dalje Bik. Ako je to doista tako, kazala mi je tjeskobno, nema smisla da ostanemo zajedno, jer se Vodenjaci i Bikovi - ne slažu. Drugu je zanimalo kakve su osobine 'znaka' Zmijonosca i tko joj je 'po novom' idealni partner'.

Valentina je strpljivo tumačila desecima pozivatelja da priča o Zmijonoscu i pomicanjima datuma znakova nema nikakvog temelja i da je mogu smjesta zaboraviti.

'Da bih objasnila razliku između zviježđa i znakova, neke sam morala podsjećati i na par astronomskih lekcija iz srednje škole, koje su očito zaboravili', dodaje.

Znaš li u što vjeruješ?

Riječanka Ester nije imala toliko živaca za sumnjičave poklonike astrologije. 'Nakon što sam u tri sata trima znanicama uklonila dvojbe oko horoskopskog znaka, četvrtoj sam rekla da zaviri bar u Wikipediju i nauči što su zviježđa, a što znakovi horoskopa'.

Već i kratak pregled svjetskog tiska pokazao je koliko je podvala sa zviježđem Zmijonosca uznemirila duhove, a i koliko malo ljubitelji astrologije znaju o disciplini u koju vjeruju. Primjerice, da se zapadna astrologija ne temelji na razmještaju zvijezda, nego na godišnjim dobima, te da znakovi nisu nebeska tijela da bi mogli biti otkriveni ili da bi se mogli pomicati.

'Ovo je zbunilo mnoge ljude... no znači li to išta za astrologiju? Ne, ne znači ništa', rekla je američka astrologinja Nancy Williams, koju su uznemireni Vodenjaci pitali jesu li postali Jarci, a Jarci jesu li sad - Zmijonosci!


Zvijezde se miču, znakovi ne

Točno je da postoji zviježđe Zmijonosca, jer tim su imenom astronomi nazvali jedan sektor nebeskog svoda. Dimenzije i razmještaj zviježđa sasvim su proizvoljni te su stvar dogovora između astronoma. Nekad su se uz pomoć zviježđa orijentirali putnici, a danas astronomima služe za označavanje položaja novootkrivenih zvijezda, crnih rupa, galaksija i drugih astronomskih fenomena.

Zodijački znakovi su sasvim nešto drugo: to su dijelovi nebeskog pojasa zvanog ekliptika, po kojemu se Zemlja vrti oko Sunca. Mi sa Zemlje pojas ekliptike vidimo kao stazu kojom Sunce prividno putuje oko Zemlje tokom godine.

Svaki je znak isječak od 30 stupnjeva ekliptike, a određen je udaljenošću od točke na kojoj se nalazi proljetni ekvinocij. Na proljetnoj točki počinje znak Ovna, 30 stupnjeva nakon njega slijedi znak Bika i tako dalje, sve do Riba, koje zatvaraju zodijački krug.

Promjene na nebu ne utječu na znakove

Zbog toga što je Zemljina os nagnuta te se polako vrti kao zvrk, slika nebeskog svoda mijenja se kroz stoljeća, pa nam se čini da se zvijezde pomiču. To se Zemljino gibanje zove precesija ekvinocija, zbog koje ekvinocijske točke svakih 25.200 godina naprave cijeli krug kroz zvjezdana jata.

Zato se zviježđa danas doista vide na drugom mjestu u usporedbi s vremenom otprije 1000 ili 2000 godina, no to nimalo ne utječe na astrologiju i znakove: Ovan i dalje vlada u prvih 30 dana proljeća, Lav u sredini ljeta, Strijelac u zadnjem mjesecu jeseni, dok Jarac počinje na zimski solsticij.

Tako stoje stvari u zapadnjačkoj astrologiji, koja se stručno naziva tropskom. Priča o Zmijonoscu može se eventualno ticati indijske astrologije, koja je sideralna (od lat. sidus – zvijezda) te se za razliku od naše temelji na zvijezdama.

Kako god bilo, Ester i mnogi drugi astrolozi poručuju svima koji vjeruju u horoskope: 'Ne morate proučavati opise drugih znakova niti praviti zaokrete u ljubavnom životu. I to ne samo zato što se horoskop nije promijenio, nego zato što je najvažniji vaš osobni doživljaj sebe i drugih ljudi, a ne ono što piše u udžbenicima i časopisima'.

Što nisu znali Babilonci?

Astrološke su znakove, ali i zviježđa, imenovali stari Babilonci prije bar 4000 godina. Budući da nisu znali da se Zemljina os zakreće i da se zbog tog gibanja prividno pomiču zvjezdana jata, nadjenuli su im ista imena kao i znakovima, to jest dijelovima ekliptike podijeljenima po godišnjim dobima. Vjerojatno su za Babilonce horoskopski znakovi i zviježđa bili jedno te isto, sve dok oni, a kasnije i Grci i Rimljani, nisu uočili da zbog precesije ekvinocija zvjezdana jata klize nebom.

No, to nimalo ne mijenja raspored horoskopskih znakova, koji bi se mogli pomaknuti samo ako bi se promijenila Zemljina orbita oko Sunca, ili brzinom kojom se naš planet vrti oko svoje zvijezde!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.