Psiha i seks Seks i veze 05. ožujka 2022.

Koje su tri najveće "ubojice", a koji okidači muškog libida?

Koje su tri najveće ubojice, a koji okidači muškog libida?
Foto: shutterstock Nedavno je istraživanje pokazalo da nakon 30 godina želja muškaraca za seksom postaje više nalik ženskoj, za razliku od stereotipa kako muškarci misle samo na jedno
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čini se da je stereotip kako muškim umom stalno vlada požuda neovisno o godinama. Nakon 30. godine, muška želja postaje sve više nalik ženskoj, otkrili su znanstvenici. Kad muškarci sazriju, njihov libido ovisi o osjećaju poželjnosti i uživanju u intimnoj komunikaciji.

Popularne izreke poput "Muškarcima je na umu samo jedno" svjedoče o sveprisutnom uvjerenju da su muškarci uvijek spremni i željni seksa, dok se žene žele osjećati željeno. No, što žene žene mogu reći i napraviti kako bi seksualno uzbudile muškarce i što je pokazalo istraživanje?

Nedavno je istraživanje pokazalo da nakon 30 godina, želja muškaraca za seksom, postaje umjerenija i više nalik ženskoj, za razliku od stereotipa kako muškarci stalno misle samo na jedno. Studija kanadskih istraživača provela je opsežne strukturirane razgovore s 30 muškaraca, u dobi od 30 do 65 godina (prosječna dob 43), koji su svi bili uključeni u heteroseksualne veze najmanje 2,5 godine.

Što kada tvoj partner svrši prerano ili ima nizak libido?

Istraživači su odabrali 30 godina kao donju granicu jer su željeli razgovarati o želji s muškarcima koji više nisu bili tako "mladi".  Istraživači su odabrali 2,5 godine (30 mjeseci) kao donju granicu trajanja veze kako bi isključili muškarce koji su još u ranom, požudnom i vrućem razdoblju, koje rijetko traje dulje od 2 godine.

Najbolje poze za žene Možda te zanima... Libido: 10 važnih pitanja i odgovora koji će riješiti tvoje dvojbe Psiha i seks

Ispitanici su bili reprezentativan uzorak muškaraca u dva kanadska grada - Winnipegu, Manitobi (16 muškaraca) i Saskatoonu, Saskatchewan (14).  Kako bi se muškarci osjećali što ugodnije, istraživači su započeli razgovore pitanjima koja nisu vezana za seks, a tek nakon nekog vremena i znatnog broja pitanja, bavili su se spolnom željom. Kad su to učinili, istražitelji su zatražili od muškaraca da opišu sve čimbenike na koje bi mogli pomisliti da su povećali ili smanjili njihov libido.

Muškarci su došli do 23 čimbenika koji su podizali ili umanjivali libido, ali većina se usredotočila na šest elemenata - tri koja su povećavala želju i tri koja su je smanjivala.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Seks

Tri elementa koja povećavaju muški libido

Tri elementa koja su povećavala seksualnu želju jesu: Osjećaj poželjnosti, neočekivane seksualne prilike i intimna komunikacija para.

 • Osjećati se poželjnim. To je bio faktor broj 1. koji utječe na seksualnu želju. Gotovo tri četvrtine muškaraca (73 posto) reklo je da je osjećaj da su željeni presudan za njihov libido. Nekoliko ih je spomenulo neku verziju izreke: „Muškarci osjećaju požudu. Žene se žele osjećati željeno ” - i nisu se složili s tim. Voljeli su da ih zavode njihove partnerice, od razigranog pokreta i erotskog dodira do šaptanja: "Učinimo to."

"Jedna je stvar kad mi kaže:" Želim te ", a druga da sama pokrene stvari." (Dob 32/5 godina nakon njegove veze)

"Kad mi pokaže da želi seks, ne treba mi dugo da se uzbudim." (Dob 51/31 godina veze)

“Osjećaj poželjnosti je osnovna ljudska potreba kod žena i muškaraca. Svi se žele osjećati željeno. Želim da me želi koliko i ja nju. ” (Starost 65/13 godina veze)

 • Neočekivani seksualni prijedlozi. Dvije trećine muškaraca (66 posto) reklo je da su postali uzbuđeni kad im je supružnik iznio neočekivane seksualne prijedloge. Mnogi su muškarci rekli da im je seks obično unaprijed zakazan. To seksualni terapeuti gotovo uvijek preporučuju partnerima u dugotrajnim vezama, osobito onima sa značajnim razlikama u željama. No, muškarci su rekli da ih je povremena spontanost uzbudila, osobito kad je to pokrenula njihova partnerica.

"Kad postoji element iznenađenja, da, to je uzbudljivo." (Starost 55/19 godina veze)

"Neka bude malo spontanosti, to je najbolje." (Dob 33/5 godina veze)

 • Emocionalna povezanost. Više od polovice muškaraca (53 posto) potvrdilo je da su za seksualno uzbuđenje morali osjetiti emocionalnu vezu sa svojom partnericom, a najbolje veze stvaraju samootkrivajući razgovor i zajednički smijeh. Muškarci su rekli da su najuzbudljiviji razgovori vezani za vođenje ljubavi.

Zdravo je za seksualni odnos kad ljudi razgovaraju o svom seksu.  Kad možeš govoriti o onome što želiš i voliš, to ti pomaže. ” (Starost 65/13 godina veze) 

Možda te zanima... Maca prah: biljka libida, plodnosti i ženskog zdravlja! Hrana

Tri najveće ubojice libida kod muškaraca

Elementi koji utječu na smanjivanje seksualne želje jesu: bolest, odbacivanje i napeta emocionalna veza sa svojim partnerom.

 • Bolest. Za većinu sudionika studije (60 posto), jedino isključenje je bio osjećaj nemoći i bolesti.

"Skoro jedino što mi ubija libido je kad sam bolestan." (Dob 42/11- godina veze) "Kad sam bolestan, moj spolni nagon nestaje." (Dob 33/6 godina veze)

 • Odbijanje. Većina muškaraca (60 posto) navodi odbijanja kao svoje drugo najveće isključenje, osobito kronično seksualno odbacivanje.

“Ako me ne želi, zaboravi. Ne osjećam se raspoloženo više. " (Dob 30/5- godina veze) "Obično sam vrlo optimističan, ali kad te uvijek odbijaju, lakše je ne razmišljati o seksu." (Dobna veza 42/11- godina veze) "Jednostavno je više ne zanima seks, zbog čega se i ja osjećam isto", (55 godina/19-godišnja veza).

 • Napete emocionalne veze. Većina muškaraca (57 posto) reklo je da ne mogu odvojiti svoj libido od osjećaja  emocionalne bliskosti.

“Želim se osjećati na istoj stranici emocionalno. Ako se ne slažemo, ne želim seks. " (Dob 33/6- godina veze) "Kad se ne povezujemo, ja imam manju želju za seksom." (Dob 52/16- godina veze) "Tijekom svih naših zajedničkih godina, rekao sam joj" ne" samo nekoliko puta - kad me natjerala da se osjećam jako frustrirano ili ljuto." (Dobna veza 42/11 godina veze).

Par_U_Krevetu Možda te zanima... 'Nisam zainteresirana za seks kao moj muškarac' Psiha i seks

Seks kao produžetak emocionalne intimnosti

Dakle, lako je tvrditi da muškarci imaju na umu samo jedno. Ogromna istraživačka literatura pokazuje da u usporedbi sa ženama muškarci u prosjeku više razmišljaju o seksu, imaju jači libido, više se seksaju i otvoreniji su za neobavezan seks. Također, češće započinju spolni odnos, nastavljaju više žudjeti za seksom te je vjerojatnije da će procijeniti zdravlje svojih odnosa na temelju učestalosti seksa.

Možda te zanima... 5 vježbi za oblikovanje tijela koje pojačavaju i libido Psiha i seks

S druge strane, mnogi se muškarci ne osjećaju tako. A kad se parovi obrate seksualnim terapeutima radi toksičnih razlika u željama, u jednoj trećini do polovice slučajeva muškarac manje želi seks. U ovoj studiji, stavovi muškaraca o želji za partnerskim seksom paralelni su sa stereotipom za žene. Cijenili su osjećaj poželjnosti i na vođenje ljubavi gledali kao na produžetak emocionalne komunikacije i intimnosti. Zapravo, kako muškarci dublje ulaze u zrelost, njihova seksualna želja i potreba za povezanošću s partnericom sve se više podudaraju s ženskim željama. Mit je da muškarci i žene dolaze sa različite planete - muškarci s Marsa, a žene s Venere. Zapravo, svi spolovi potječu s istog planeta, onog između ta dva - Zemlje!

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Default avatar -
   mayaelijah353

   Želim se zahvaliti DR Alabi, čovjeku koji mi je pomogao popraviti svoj brak i učinio da me muž više voli, ako imate bilo kakav bračni problem, bolest, duhovni problem na poslu on vam može pomoći da to riješite, možete ga kontaktirati direktno na -Email- dralaba3000@gmail.com, možete mu poslati i Whatsapp/viber na ovaj broj +1(425) 477-2744. on je prava osoba da vam pomogne oko vašeg bračnog problema, želim vam sve najbolje.

  Komentiraj, znaš da želiš!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.