Hrana Hrana kao lijek 11. svibnja 2022.

Maca prah: biljka libida, plodnosti i ženskog zdravlja!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Maca je biljka koja pojačava libido, plodnost i zdravlje, kako kod žena tako i kod muškaraca, a mi darujemo naše čitatelje za Valentinovo visoko kvalitetnom Premium eko Macom za žensko zdravlje i bolji libido.

Maca (maka) je adaptogena biljka koja je poznata u fitoterapiji već stoljećima, a u posljednjih desetak godina mnogo se spominje u sklopu promišljanja o fitoterapiji, ali i o zdravoj prehrani. Maca je jedna od biljaka koja se nalazi na granici između hrane, i fitoterapije.

Što je maca prah?

Naime, biljka maca (maka) pripada skupini kupusnjača, jednako kao i brokula, cvjetača, te ujedno sadrži mnogobrojne biološki aktivne tvari koje blagotvorno djeluju na zdravlje žene, a onda i muškaraca. Prije svega to su macamidi i macaeni, specifične tvari koje očigledno djeluju posredno na hormonalni i endokanabinoidni sustav žene i muškaraca doprinoseći ravnoteži hormona.

Nije svejedno kakav tip korijena mace se koristi. Dakako, da se maca u našim prostorima neće naći u svježem obliku, već u obliku usitnjenog praha korijena.  No, zbog nekoliko razloga valja prednost dati želatiniziranom prahu korijena mace, a ne prahu sirovog(raw) korijena mace. Naposljetku, u Peruu se maca oduvijek kuhala, nije se nikad konzumirala sirova. Jednako kao što mi analogno -ne jedemo sirov krumpir, već ga kuhamo…

 | Author: PR Foto: PR

Maca prah pojačava plodnost i libidio

Dobrim dijelom, maca se smatra i „ženskom“ biljkom, budući da je njezina tradicionalna fitoterapijska primjena bila usmjerena na smanjenu plodnost, nedostatan libida, neredovite menstruacije, a potom i na smanjenu koštanu masu koju danas klinički prepoznajemo kao osteoporozu. No ipak, macu koriste i muškarci smanjenog libida, pod stresom i mentalnim i fizičkim naporima, koristeći se pritom benefitima raznolikosti fenotipa korijena maca.

Naime, razlikujemo crvenu, crnu i žutu macu, iako postoji deseci ostalih pojavnih oblika korijena mace.

  • Crvena maca tradicionalno se koristi pri poboljšanju hormonalnog statusa, uravnoteženju menstrualnog ciklusa i smanjenja pojavnosti neredovitih menstruacija, smanjene plodnosti, menopauze, osteoporoze, kože s aknama.
  • Crna maca je maca koju koriste i muškarci i žene za povećanje libida, mentalnog fokusa, otpornosti na stres, sportašice i sportaši, studenti.
  • Žutu macu koriste osobe pod stresom i simptomima PMS-a, a jednako tako kod smanjene plodnosti.

Kako konzumirati maca (maka) biljku?

U etnofitofarmacijskim spisima, dokumentirane su koristi primjene mace kod smanjene plodnosti u Južnoj Americi i Peruu, zemlji u kojoj je maca domaća namirnica već više od tisuću godina. Uz to, libido žema i muškaraca često bude narušen i zbog povećanog stresa i neravnoteže u „upravljačkom“ mehanizmu spolnih žlijezda koji se nalazi na osovini hipotalamus-hipofiza- nadbubrežne žlijezde - jajnici odnosno testisi.

 | Author: PR Foto: PR

 

Maca prah: Novi tip superhrane

Obzirom da je korijen mace izložen aflatoksinima, potencijalnim kancerogenima iz plijesni, bolja je varijanta macu koristiti u želatiniziranom (prokuhanom) obliku. Uz to, loša probavljivost i podnošljivost mace na koju se tuže mnogi konzumenti time se značajno smanjuje. Ujedno, kod želatinizirane mace poboljšana je bioraspoloživost (iskorištenje) bioaktivnih tvari kada je maca termički obrađena, baš kao što je slučaj s beta-karotenom iz mrkve ili s likopenom iz rajčice.

Sve u svemu, maca je uistinu vrlo zanimljiva biljka koja je i fitoterapeutik, i namirnica koju vole svrstavati u marketinšku kategoriju“ superfoods“. Obzirom na dokumentiranu primjenu mace kod brojnih ženskih tegoba, relativno malu zabilježenost neželjenih učinaka, i koristi kod neravnoteže ciklusa, PMS-a, smanjene plodnosti, libida i umora uslijed kroničnog stresa, može biti preporuka za ženu današnjice. Svakako je važno pritom mijenjati svoju prehranu, obogatiti je ciljanim nutrijentima (masnim kiselinama, vitaminima i mineralnim tvarima te bjelančevinama) koji su prekurzori za stvaranje hormona i metaboličke reakcije. U slučaju kompleksnih dijagnoza, imajući u vidu djelovanje mace i biološki aktivnih komponenata iz sličnih namirnica, preporuka je se savjetovati s nutricionistom i fitoterapeutom.

Mala obiteljska firma Jelmark j.d.o.o. koja se bavi uzgojem u Peruu, uvozom i pakiranjem peruanske želatinizirane Mace. Brand BioAndina nastao je kao prirodan tijek višegodišnjeg poslovnog boravka u Srednjoj i Južnoj Americi. Upoznavši se s vrijednostima namirnica, prehrane i tamošnje fitoterapije, uzgajaju peruansku macu koja je perjanica brenda, chiu i quinou po načelima ekološke poljoprivrede, sudjeluju u cjelokupnom procesu from farm to table. Nasadi se nalaze na velikim nadmorskim visinama u regijama Junin (3950m), Ayacucho (3800m) i Arequipa (2400m) što je jedino jamstvo potpuno ekološkog načina uzgoja poljoprivrednih kultura. Jedini na tržištu imaju želatiniziranu macu pakiranu u mono vrećice od 5g kao preporučenu dnevnu dozu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.