Psiha i seks Moje emocije 29. prosinca 2020.

Kako upoznati partnera online i preživjeti ghostanje?

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nema sumnje kako se pandemija koronavirusa odrazila i na naš ljubavni život te mogućnosti upoznavanja budućeg partnera. Online aplikacije uzimaju sve više maha u svojoj popularnosti te postaju jedan od glavnih načina pronalaska savršenog spoja.

Iako nam je u današnje vrijeme sve i više nego dostupno, socijalna distanca uvelike remeti naš svakodnevni život, a time ostavlja i posljedice na onaj ljubavni. Dok smo nekoć bezbrižno izlazili i tulumarili, danas iz udobnosti svog doma, imamo mogućnost tragati za svojom srodnom dušom. Potrebna je sama pokoja fotografija i rečenica o sebi da biste krenuli u potragu za idealnom ljubavi. U moru dostupnih online aplikacija, postoji velika šansa da ćete s nekim pronaći zajednički jezik koji može izrasti u nešto više, bilo da je riječ o prijateljstvu ili vezi.

No, postavlja se pitanje kako se nositi s odbijanjem koje doživljavate ili sve više uvriježenog izraza „ghosting“ koji podrazumijeva iznenadni prestanak svake komunikacije u romantičnom ili prijateljskom odnosu. Možete već zamisliti scenarije: mislite da ste u stabilnoj vezi i ne vidite nikakav problem, a onda vas partner ostavi bez ikakve riječi ili objašnjenja. Također, svaki vaš ponovni pokušaj uspostavljanja komunikacije ne prolazi, u moru poruka ne nazirete odgovora, i morate se pomiriti da nikad nećete dobiti objašnjenje za situaciju u kojoj ste se našli.

Definicija ghostinga koju nude psiholozi je još pomnije objašnjena. Tako se odnosi na samo inačicu strategije koju u svijetu izvan online datinga koriste isti pojedinci – a očituje se iznenadnim nestankom i nejavljanjem nakon jednog do dva dejta, koji nužno dolazi bez ikakve najave i kao takvog ga je najteže prihvatiti. Tradicionalni načini prekida podrazumijevaju nalaženje s partnerom i razgovor ili barem telefonski razgovor, dok se najgorim oblikom prekida do nedavno smatrao onaj preko tekstualne poruke – danas mu mjesto otima upravo ghostanje.

Ono što doprinosi ovoj pojavi je i spomenuti stav o propuštanju nekoga “boljeg” što kod određenih pojedinaca dovodi do brzog gubitka pažnje za osobu koja će biti “ghostana” zanemarujući empatični element komunikacije s drugom osobom.

Prema pisanju portala Psychology Today i navodima psihoterapeutkinje Jennice Villhauer, nasuprot pojmu ljubavi ne stoji mržnja, već ravnodušnost.

Naravno, svi mi znamo kada nam je do nekog uistinu stalo, nećemo otići bez riječi ili makar opravdanja. Prekidi su oduvijek bili i ostali vrlo teški za naše psihičko i emotivno stanje, znajući da ih druga strana neće s lakoćom prihvatiti, no sve je bolje od nestajanja iz života i izbjegavanja suočavanja sa situacijom. No, ovakav način prekida nema samo negativne posljedice za onog koji je ostavljen, već i za onog koji ostavlja! I to na način da se javlja povremena anksioznost zbog nekorektnog i kukavičkog prekida odnosa.

Ono što dosadašnja istraživanja pokazuju jest kako će pojedinci koji su skloni posesivnom vezivanju za partnera u odnosima , u pozadini čega je strah od napuštanja, s većom vjerojatnošću izjaviti kako bi koristili dating aplikaciju za upoznavanje potencijalnih partnera.

Zabrinjavajuće je što ćemo jednako lako jednim klikom prestati pratiti stranicu koju više ne želimo pratiti, i na taj isti način iz života ukloniti i ljude koji nam više nisu zanimljivi ili potrebni, ne razmišljajući o osjećajima druge osobe.

No, tražeći idealnog u svijetu punom nesavršenih neupitno će dovesti do razočaranja, no i pitanja – Postoji li netko još bolji? Čemu zasigurno doprinosi i velika “dostupnost” različitih potencijalnih partnera ako je osoba na dating aplikaciji.

Ista dostupnost može u nekih nestrpljivih pojedinaca doprinijeti ideji kako nema svrhe truditi se oko odnosa, što će povratno povećati vjerojatnost ulazaka i izlazaka iz odnosa. Ovakav obrazac je važno osvijestiti jer doprinosi onom poznatom dojmu kako se jednostavno “nema sreće” u ljubavi, objašnjava Doris Čuržik, klinička psihologinja.

Nerijetko u neodgovarajućim odnosima ponavljamo obrasce ponašanja u odnosima s osobama identičnih osobina ličnosti kakve su imali naši partneri iz prošlosti, što iznova dovodi do novih razočaranja.

Jer, kako duh vremena u kojemu živimo tipično implicira – ako je pravi/prava, nećeš se morati mnogo truditi i znat ćeš da je to to. To je, naravno, potpuno netočno.

Dakle, razlozi mogu biti raznoliki, no ako govorimo o psihološkom aspektu, zasigurno nije do vas. Neka od pojašnjenja razloga zbog kojih osoba pribjegava ghostanju odnose se na nedostatak socijalnih i komunikacijskih vještina, općenitu sklonost izbjegavanju nelagode, nedostatak empatičnosti, nedostatnu emocionalnu zrelost te nemar za potrebe drugih pojedinaca.

Ivana-Brkljacic_1 Možda te zanima... Ljubav preko interneta ima pravila Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.