Psiha i seks Moje emocije 23. veljače 2017.

Kako se nositi s boli zbog gubitka kućnog ljubimca?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nitko ne živi vječno, pa tako ni naši životinjski prijatelji. Iako će ti mnogi u tom trenutku reći da ne tuguješ jer "to je bio samo pas" ili "nabavit ćeš već drugog", bit ćeš tužna i to je prirodno. Imaš potpuno pravo tugovati i ne dopusti da te drugi natjeraju da samo zatomiš te osjećaje u sebi.

Gubitak kućnog ljubimca nije niti laka niti mala stvar. Kada te netko svakog dana dočekuje na vratima, tješi kada nisi dobro i veseli se s tobom kada si sretna, tada postane sastavni i neizbježan dio tvog života.

Zašto skrivamo svoju ranjivost

Prije ili kasnije dođe dan kada te napusti i iza sebe ostavi prazninu. Bol je prirodna reakcija na gubitak, kako čovjeka, tako i životinje. Zato dozvoli sebi da budeš tužna i daj si vremena da preboliš.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Slavi vaše zajedničke sretne trenutke

Preboljeti ne znači da trebaš zaboraviti sve lijepe trenutke koje si provela sa svojim ljubimcem. "Ponekad i rituali, poput male oproštajne ceremonije, mogu pomoći u procesu tugovanja", objašnjava psihologinja Sarah Kate Bearman za portal Health.com.

Osmišljavanje nekog takvog događaja daje ti priliku da procesuiraš gubitak ljubimca i svega onog što ti je predstavljao.

Je li smrt zaista kraj?

Ukloni podsjetnike

Određene predmete koji su pripadali ljubimcu, poput zdjelica za hranu i igračaka, bolje je skloniti da te ne bi stalno podsjećali na njega. Ne trebaš ih bacati, dapače.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Stvari možeš pokloniti nekom azilu za životinje ili prijatelju koji ima ljubimca. Ako misliš da to ne možeš sama napraviti, zamoli nekog prijatelja ili bliskog člana obitelji da to učini umjesto tebe.

Fotografija mačke i vlasnika u posljednjoj zajedničkoj vožnji

Nemoj biti sama

Bol nas može tjerati na povlačenje u sebe, ali to nikada nije dobra odluka jer tako ostaješ sama sa svojim mislima i dodatno se mučiš. "U teškim životnim trenutcima, podrška bližnjih je neizmjerno važna", objašnjava sociologinja Deborah Carr.

Ne mijenjaj rutinu

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Briga o samoj sebi i zadržavanje uobičajne rutine su vrlo važan dio procesa oporavka od bilo kakvog gubitka. Dr. sc. Bearman zato savjetuje da odvojiš dovoljno vremena za sebe i posvetiš se aktivnostima koje ti pomažu nadoknaditi energiju . Može biti riječ o tjelovježbi, meditaciji ili kavi s prijateljicama. Ne ustručavaj se ugoditi sebi.

I životinje imaju osjećaje!

Daj si vremena

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Najveća zamka u koju možeš upasti u ovom procesu je ta da se kreneš ponašati po onoj "klin se klinom izbija". Nabavljanje novog ljubimca većinom ne pomaže preboljeti prethodnog. Zapravo, šanse idu u prilog tome da ćeš nabaviti nekog tko te podsjeća na tvog uginulog prijatelja u podsvjesnoj želji da nađeš nekog poput njega.

"Činjenica je da nećeš pronaći drugog ljubimca koji će biti identičan prethodnom", naglašava Carr. Potrebno je neko vrijeme da bi preboljela odnos koji si gradila godinama s jednim ljubimcem, da bi opet mogla ostvariti tu posebnu vezu s nekim drugim.

Tjedan dana godišnjeg za nabavljanje novog psića

Potraži pomoć ako je trebaš

Vrijeme tugovanja je individualno i ne postoji čarobna formula koja kaže kada će ti biti bolje. "Međutim, ako mjeseci prolaze, a ti si i dalje tužna kao i onog dana kada je ljubimac uginuo, pokušaj potražiti stručnu pomoć.", preporučuje Bearman.

Nauči razlikovati depresivni od anksioznog poremećaja

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.