Psiha i seks Moje emocije 13. rujna 2020.

Kako provjeriti na kojem si trenutno stupnju duhovne zrelosti?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Odlučila si uložiti više vremena za svoj duhovni razvoj, ali ne znaš ideš li u dobrom smjeru? Htjela bi neki znak kako bi mogla shvatiti je li tvoj duhovni razvoj na dobrom putu?

Novasvest navodi da je pomaganje drugima znak duhovnog napretka. Čovjek mora izuzetno duhovno sazreti kako bi osjećao potrebe drugih i odgovarao na njih. 

Autor Boris Grebenščikov napisao je: "Svojstvo čovjeka je uzimanje, a svojstvo Boga je davanje. Što je čovjek viši u svom duhovnom razvoju, time je bliži Bogu, time manje uzima i više daje. Ako je čovjek nastrojen samo tako da uzima za sebe, naravno da neće misliti na druge kojima je potrebna pomoć, ili kojima je neophodno njegovo prisustvo. Što je čovjek viši u svom duhovnom razvoju, time je kod njega jača želja da pomogne drugima."

No, neki duhovnjaci se ne slažu s tom teorijom jer kažu kako ponekad treba pomoći osobi na način da je naučimo kako sama sebi može pomoći. Odnosno pomoći mu, naravno, ali tako da se osoba počinje oslanjati na sebe i time izgrađuje jače samopouzdanje. 

"Daj čovjeku ribu i nahranit ćeš ga za jedan dan; nauči ga kako je uloviti i prehranit ćeš ga za cijeli život", rekao je Lao Ce. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.