Psiha i seks Seks i veze 29. travnja 2022.

Kako funkcionira model veze 'živjeti odvojeno zajedno'?

Foto: shutterstock Biti zajedno, ali ne živjeti zajedno, najbolji je način da se opiše LAT („Living apart together“) vezu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Biti zajedno, ali ne živjeti zajedno, najbolji je način da se opiše LAT („Living apart together“) vezu. Otkrit ćemo ti prednosti i nedostatke ovakvog modela veze

Nekima je zajedničko useljenje prvi važan korak u vezi, dok drugi radije svoja četiri zida drže samo za sebe. Parovi koji su zajedno, ali ne dijele stan, žive u takozvanoj LAT vezi. Imamo sve važne informacije o ovom modelu veze s najvećom mogućom neovisnošću.

Što je LAT veza?

Već smo to otkrili: LAT znači „živjeti odvojeno zajedno“ i znači da je par u vezi, ali ne živi zajedno. Za to mogu postojati različiti razlozi. Različito mjesto posla, veza na daljinu ili svjesna odluka da živite odvojeno.

Znanstvena istraživanja često izdvajaju prostorno odvojenu vezu u tri tipa:

1. U dva se kućanstva može doći u roku od dva sata u odnosu na odvojeni život i često se događaju osobni kontakti.

2. Veza na daljinu („Long Distance Relationship“ ili LDR): veza na daljinu znači da je potrebno više od dva sata da se dođe do drugog kućanstva.

3. Bilokalna veza: prema sugestiji stručnjaka Johannesa Huininka i Dirka Konietzke, odnos bilokalnog para nije definiran putovanjima između pojedinačnih kućanstava, nego sociološkim okvirom. Parovi žive u bilokalnoj vezi ako traje najmanje godinu dana, doživljava se izvana kao veza, postoji seksualni odnos i par se kao takav predstavio roditeljima i prijateljima.

Prednosti i nedostaci LAT veze

Kao i svaki oblik veze, LAT veza također ima neke prednosti i nedostatke. Osim neovisnosti, veza također može dugoročno profitirati…

Prednosti LAT veze:

• Privatnost: odvojeni stanovi obećavaju privatno utočište u svakom trenutku.

• Bez kompromisa: zbog osobne neovisnosti ne rade se kompromisi u svakodnevnom životu.

• Svjesni izlasci: aktivnosti i romantični sastanci ostaju nešto posebno.

• Više pažnje: vrijeme koje par provodi zajedno više se cijeni.

• Ekonomska neovisnost: s odvojenim stanovima, parovi ne moraju međusobno opravdavati svoje troškove.

• Suočavanje sa strahom od povezanosti: ljudi koji pate od straha od povezanosti ne moraju se bojati prevelike bliskosti u svom životu.

Nedostaci LAT veze:

• Imati dva kućanstva: posjedovanje vlastitog doma skuplje je nego kod parova koji žive zajedno, osobito u velikim gradovima.

• Rad na vezi: kako se ne bi otuđili, parovi u LAT vezi troše više energije na jačanje veze.

• Planirano zajedništvo: spontane večeri, šuškanje u krevetu ujutro i zagrljaji uglavnom izostaju u odvojenim stanovima.

• Nema uobičajenih svakodnevnih iskustava: zbog udaljenosti bi se mogao uvući osjećaj da je svatko tek mali dio svakodnevice onog drugog.

• Ljubomora: u LAT vezi svatko ide svojim putem izvan zajedničkog vremena.

• Visoka očekivanja: zbog odabranih sastanaka, očekivanja od njih su prirodno visoka. Ako se ne ispune, može doći do sukoba.

• Neuravnotežena potreba za bliskošću: ako je potreba za bliskošću neuravnotežena, LAT odnos može dovesti do mentalnih problema za osobu koja traži bliskost.

Za koga je prikladna LAT veza?

U principu, u LAT vezu može ući svatko tko želi romantičnu vezu, ali želi zadržati autonomiju i neovisnost posjedovanja vlastitog stana. Kako bi LAT veza funkcionirala dugoročno, oba partnera trebala bi biti sposobna komunicirati te trebaju biti pouzdani i otvoreni. Visok stupanj povjerenja važan je kako bi mirne savjesti mogla uživati u vremenu bez partnera.

Možda si tek upoznala nekoga ili si nakon nekog vremena u vezi suočena s pitanjem da se uselite zajedno ili da zadržite oba stana. Najvažnije je da se osjećaš ugodno u vrsti veze koju imate ili želite isprobati. Na primjer, otvorena veza ili poliamorna veza funkcioniraju jedino ako obje osobe podržavaju taj model veze. Inače, neravnoteža brzo dovodi do nezadovoljstva, straha od gubitka ili psihičkih problema.

Ništa ne govori protiv pokušaja nečeg novog. Međutim, ako ti nedostaje bliskosti u LAT vezi ili si na neki drugi način nesretna, velika je vjerojatnost da to nije za tebe.

Ne moraju to uvijek biti dva odvojena stana. Ako ti ili tvoj partner želite mjesto za povlačenje, ono se također može smjestiti u zajednički stan. Bilo da je to radni stol za kreativnost, glazbena soba ili soba za hobi. Postoji mnogo opcija za kompromis koji može funkcionirati za obje osobe. Samo o tome treba razgovarati...

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.