Psiha i seks Moje emocije 01. ožujka 2018.

Kada je vrijeme za džeparac i kako djecu podučiti štednji

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Inga Lalić, poslovna konzultantica i trenerica te autorica knjiga "Kako pokrenuti vlastiti biznis" i "Kako upravljati novcem" u videu objašnjava kako i kada je vrijeme djecu naučiti štednji da bi tu naviku zadržali i kao odrali ljudi.

"Svojoj sam djeci počela davati džeparac negdje oko njihove desete godine i s njima krenula u mini financijsku edukaciju", kaže Lalić i objašnjava od čega se sastojala spomenuta financijska edukacija: "Kad plaćate režije, dajte djeci svaki račun u ruku i objasnite što je struja, što je voda, odvoz smeća. Omogućite im da dobiju ideju što vi to svaki mjesec plaćate i zašto to radite."

Konzultantica tumači da djeci treba objasniti osnove štednje i da ih je dobro povesti sa sobom u banku: "Zamolite službenicu na šalteru da djeci objasni koji programi dječje štednje postoje i neka ih upozna s njima. Kada dobiju džeparac bilo bi dobro da odvoje 30 posto za štednju, a 70 posto da potroše na što god žele. Onda tih 30 posto mogu podijeliti na tri djela. Dakle, 10 posto za kratkoročnu štednju, 10 posto za dječje štedne programe i 10 posto za davanje.

Možda te zanima... Konkretni savjeti stručnjaka: Kako izaći iz dugova i uštedjeti uz prosječnu plaću? Psiha i seks

Kada se ide uplatiti u dječji štedni program onda djecu treba povesti sa sobom da vide kako se novac uplaćuje na njihov račun. Davanje se odnosi na izdvajanje sredstava potrebitima ili nekoj drugoj djeci koja možda nemaju prilike za kupiti si neku igračku ili nešto slično. Djeci ja to jako zabavno, ako im to prezentirate na takav način. Ono što ćete kroz to dobiti je stvaranje navike štednje i ako to usvoje u mladoj dobi iz mjeseca u mjesec, kada se zaposle nastavit će to raditi i dalje."

Više o radu stručnjakinje doznaj na Inga lalić consulting&coaching

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.