Psiha i seks 08. rujna 2014.

Jesu li parovi bez djece sretniji?

Oprah666
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Donose li djeca sreću ili je umanjuju? Sociolozi smatraju da roditelji trpe više emocionalnog stresa nego odrasli bez djece. Nove su ankete pokazale da 20 posto Amerikanki proživi plodne godine bez rađanja, što je dvostruko veći postotak nego prije 40 godina. Najveću vjerojatnosti da neće roditi imaju žene sa sveučilišnim obrazovanjem, ustvrdili su istraživači iz Pew Research Centera

"Roditelji iz svih društveno-ekonomskih slojeva imaju više simptoma depresije i emocionalnog stresa od vršnjaka bez djece", rekla je Robin Simon, profesorica sociologije na Wake Forest University, koja istražuje povezanost između roditeljstva i emocionalnog blagostanja. Njezini se podaci temelje na istraživanju koje je obradilo preko 11.400 građana svih rasa, obrazovanja i društveno-ekonomskog statusa. Istraživači su otkrili da su roditelji sretniji kad jedu, vježbaju ili gledaju televiziju nego kad se bave sa svojom djecom.

Otpor patrijarhatu

"Obaveza rađanja je zastarjelo shvaćanje kojega se žene trebaju osloboditi". To je poruka koju šalje Jennifer Thorpe-Moscon, autorica knjige "How Geek Girls Will Rule the World" (Kako će štreberice vladati svijetom). Njena knjiga ohrabruje žene da se suprotstave prisilama koje im nameće patrijarhalno društvo i da rade na ostvarivanju svojih intelektualnih i profesionalnih snova. To joj je djelo donijelo nagradu "Naj-žena bez djece" za 2013., koju dodjeljuje organizacija International Childfree Day. 

Niži troškovi, veća zarada

Prošlogodišnje je istraživanje u SAD pokazalo da je za odgajanje jednog djeteta samo do 18. rođendana potrebno 245 tisuća dolara, piše u  časopisu Psychology Today. U to su uključeni hrana, stanovanje, prijevoz, odjeća, zdravstvena zaštita, obrazovanje, čuvanje djeteta i razni drugi troškovi. Iznos sigurno nije mnogo niži ni u Hrvatskoj. Osim što će imati manje troškove, par bez djece može steći bolje kvalifikacije i više raditi, pa onda u prosjeku i više zaraditi od roditelja bez djece.

Još nekoliko prednosti parova koji su odlučili da neće imati djecu:

  • Provode više vremena zajedno - Učiti dijete o životu za mnoge roditelje predstavlja zadovoljstvo. No, oni koji ne čeznu za time osjećaju to kao teret. Parovima bez djece veza služi za osobni razvoj. Budući da nisu opterećeni nekim tko je ovisan o njima, mogu se posvetiti jedno drugome. 
  • Zajedno putuju i istražuju - Ako si ikada bila na godišnjem odmoru ili bar na sladoledu s djetetom, znaš da je djetetovo iskustvo u prvom planu. To nije loše, ali je drukčije od iskustva dvoje odraslih koji dijele svoja opažanja samo jedno s drugim.
  • Mogu više pomagati okolini - Parovi bez djece imaju više vremena za druženje i pomaganje roditeljima, prijateljima ili susjedima. Odgoj dvoje djece do 18. rođendana prosječno traje oko osam sati dnevno pa odraslima bez takve odgovornosti ostaje puno više vremena na raspolaganju.

Hollywoodske zvijezde koje ne žele djecu

  1. Renee Zellweger (45) - izjavila je da ne planira ništa u životu pa ni majčinstvo, ali ako se dogodi bit će sretna.
  2. George Clooney (53) u dosadašnjim izjavama govorio je da ne želi imati dijete jer ono treba biti prioritet u životu te da je njemu prioritet posao.
  3. Kim Cattrall (57) - tvrdi da nije spremna za majčinstvo.
  4. Oprah Winfrey (60) - često ističe da nikad nije željela biti majka jer je to prevelika odgovornost.

Na portalu Klokanica.hr pročitaj rezultate ankete oko čega se parovi s djecom najčešće svađaju.

Pročitaj specijal 'Brak 21.stoljeća.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.