Psiha i seks Moje emocije 03. kolovoza 2016.

Jesi li svjesna svojih emocija i kako one utječu na tvoj život?

Zena-Tuga1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Emocionalna inteligencija nije povezana s umnom inteligencijom te se može usavršavati. Zahvaljujući konceptu emocionalne inteligencije možeš iskoristiti svoje osjećaje kao motivator u odnosu s drugim ljudima.

Nema ljudskog odnosa u kojem ne sudjeluju emocije. Znanost je često promatrala emocije u trenutku kada se javi konflikt i razmatrala načine njegovog rješavanja koji bi pomogli da individua “preživi”. Rađanjem koncepta emocionalne inteligencije moguće je emocije koristiti kao motivator i pozitivan pokretač u partnerstvu, roditeljstvu, menadžmentu, liderstvu.

Ne znam što mi je?

Prepoznati i osvijestiti osjećaje ponekad je teže nego što mislimo. Mnogi osjećaji se javljaju u nama, a da ih mi nismo svjesni, tako da je osvješćivanje emocija od velikog značaja. Važno je naučiti kako da se one kontekstualno izraze. Ako te partner povrijedi, potrebno je prepoznati taj osjećaj, prići mu i pokušati to komunikacijom riješiti. Najčešće sve progutamo pa se pojavi ljutnja koju nosimo u sebi i prenosimo na druge. Tokom života izgrađuje se matrica emocionalnih odgovora koje je važno prepoznati i mijenjati. Primjer za to je muškarac koji nije u stanju pokazivati emocije jer je u djetinjstvu dobivao mnogo puta poruku “dječaci ne plaču”. Zato on reagira burno i agresivno dok su u pozadini druge emocije. U većini životnih situacija u kojima se neko osjetio emocionalno povrijeđen, ispostavilo se da ga partner nije povrijedio s namjerom. Ukoliko dođe do usaglašavanja između dvoje ljudi, njihov odnos može se promijeniti nabolje. Zato je nužno biti svjestan svojih osjećaja i osjećaja ljudi koji nas okružuju, partnera, djece, kolega na poslu.

Saznaj kako možeš reprogramirati vlastite odnose!

Što dajem, a što dobivam?

Veze i partnerstvo često su komlicirani, a svatko od nas često je zbunjen i stoga je razumljivo da osoba ne razumje uvijek što se od nje očekuje te što treba napraviti. Veze i partnerstvo nisu svakoj osobi neophodni, ali jesu izazov za osobni rast. Kada je riječ o vezama važno je znati da postoji razvoj i pad, ne postoji trenutačno stanje koje se ne mijenja. Stagnacija je u stvari pad, a za zaustavljanje propadanja veze potrebno je uložiti jednako energije kao za rast i razvoj, čega možda nismo uvijek bili svjesni kada je to bilo potrebno. Partnerstvo pruža sigurnu i zaštićenu atmosferu koja omogućuje rekonstrukciju ličnosti i problematičnih aspekata, jer omogućuje da se riješe ranije traume i nazadovoljavajući odnosi. U partnerskom odnosu često se pitamo koliko dajemo, a koliko dobivjamo. Od svog partnera očekujemo određene postupke, i svoja očekivanja trebamo izraziti. Ne trebamo težiti ljubavi i odnosu u kojoj volimo i ništa ne očekujemo. Međutim, očekivanja ne trebaju biti izražena kroz zahtjev koji se nužno mora ispuniti, , ali ih je potrebno iskazati, kao i osjećaje vezane uz određene zahtjeve. Ne postoji uzalud poslovica “ne odlazite na spavanje posvađani”.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.