Psiha i seks Moje emocije 17. veljače 2020.

Jedna savršena tehnika uz koju možeš riješiti sukobe u braku ili vezi

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tijekom svađe sam previše energije ulagala u povrijeđeni ego nego u slušanje supruga. Zrcaljenje mu je omogućilo da govori, a mene prisililo da slušam, i obrnuto, ispričala je Jersey Griggs Send

"Zrcaljenje je najbolji način da dvije osobe riješe sukob, rekla bi moja mama dok sam ja kolutala očima na tipičan tinejdžerski način. Tek kad sam završila u višegodišnjoj vezi, otkrila sam da je cijelo vrijeme bila u pravu", kaže Jersey Griggs, spisateljica specijalizirana za životne teme iz SAD-a i dodaje da je odrasla uz majku Marthu Lauber, kliničku psihologinju koja je koristila tehniku rješavanja sukoba - tzv. zrcaljenje (eng. Mirroring).

"Poznato i kao limbička sinkrona, zrcaljenje je oponašanje ljudi oko nas. Zrcaljenje može pomoći u uspostavljanju odnosa između ljudi, a istraživanjem je utvrđeno da poboljšava međuljudske vještine kod djece",  dodala je. I Jersey koja je isprobala zrcaljenje kada se jednom prilikom posvađala sa suprugom i pomoglo je, bolje su se razumjeli.

Evo kako je to opisala: "U braku smo pet godina, zajedno puno duže. Suprug i ja se jako dobro slažemo. Smijemo se, uživamo u istim aktivnostima i jako se volimo. Unatoč svemu, daleko smo od savršenog. Svaki odnos ima svojih uspona i padova, a tijekom nedavnog pada, činilo se da se previše borimo jedno s drugim. Jedne večeri naša se mala rasprava pretvorila u sveobuhvatnu svađu. Prvotno neslaganje, koje je zapravo bilo nevjerojatno glupo, postalo je predimenzionirano. Nakon sat vremena naše svađe, bez naznaka primirja, u mojoj se glavi pojavio mamin glas: 'Pokušajte se zrcaliti. To je jedini način da se riješi svađa'.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Sjedili smo na kauču jedno nasuprot drugoga, objasnila sam mu kako raditi zrcaljenje i kako djeluje. Naizmjenično, svaki od nas je govorio jasnim rečenicama, dijeleći svoje osjećaje. Drugi bi ga s pažnjom slušao, a zatim bi ponavljao riječi doslovno, mijenjajući osobne zamjenice po potrebi. Ja: 'Osjećam se povrijeđeno što ti se ne sviđaju naši ukrasi za božićno drvce, jer smatram da su važan simbol naše veze.' (Rekla sam vam da je nevjerojatno glup razlog) On: 'Osjećaš se povrijeđeno što mi se ne sviđaju naši ukrasi za božićno drvce, jer smatraš da su važan simbol naše veze.'

Nastavili smo tako dok ja nisam osjetila da me je dovoljno čuo, da sam saslušana, a tada je na mojeg muža došao red da priča, a ja da ponavljam. Na moje iznenađenje, izgovarao je jasno svoje emocije s dubinom osjećaja koja mu nije bila karakteristična.  Kada sam s majkom razgovarala o ovom slučaju, nije se iznenadila."

Rekla je: "Potrebna je samo jedna osoba za početak zrcaljenja, a ako ste voljni stvarno slušati, odjednom se pokreće cijeli proces." Bila je u pravu. "Tijekom naše svađe sam previše energije ulagala u svoj povrijeđeni ego nego u slušanje svojeg supruga. Potpuno sam isključila njegove osjećaje u korist mojih. Zrcaljenje mu je omogućilo da govori, a mene prisililo da slušam, i obrnuto. Rezultat je bio nešto zaista divno, napokon smo se razumjeli. Naš bijes se raspršio. Sljedeći vikend smo proveli izrađujući božićne ukrase.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Bio je to jedan od najboljih dana u toj godini. Do dana današnjeg moja mama je čvrsto uvjerena da je zrcaljenje najbolji način rješavanja sukoba. Naime, kada normalna osoba sluša nekog drugog, ona već razmišlja o svojim argumentima i zapravo ne sluša drugu stranu empatično. Ali, kada dođe do zrcaljenja i morate ponoviti što druga osoba kaže, vaš mozak neće moći raditi dvije stvari odjednom. To je tajna zrcaljenja - presijecanje vlastitih pokušaja argumentiranja kako biste konačno mogli čuti supružnika. Iako je recept za to vrlo jednostavan, u praksi to nije lako izvesti jer kod obje strane mora postojati iskrena volja za slušanjem", rekla je Griggs za Business Insider.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.