Psiha i seks Seks i veze 02. lipnja 2022.

Je li moguće prijateljstvo između muškaraca i žena?

Foto: shutterstock Jedno od težih pitanja - je li moguće priajteljstvo između žene i muškarca bez seksualnih tenzija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada je u pitanju prijateljstvo između muškarca i žene, postoje različita mišljenja. Neki vide u tome iskreno prijateljstvo, dok drugi tvrde da seksualne tenzije između muškarca i žene zasjenjuju prijateljstvo

Uz pomoć rezultata znanstvenih istraživanja istražujemo pitanje je li moguće prijateljstvo između muškarca i žene. I ako jest, pod kojim uvjetima.

Mogu li muškarci i žene biti prijatelji?

Kad bismo na ovo pitanje mogli odgovoriti s jasnim da ili ne, mitovi oko ove teme bili bi razbijeni u trenu. A kako je to inače u životu, a osobito kada su muškarci i žene u pitanju, na ovo pitanje nije baš tako lako odgovoriti.

U našim je genima u početku vidjeti osobu suprotnog spola kao mogućeg reproduktivnog partnera. Osobito ako je ta osoba naš tip. Pri prvom koraku naš mozak razmišlja o mogućem seksu. Dakle, brine li se evolucija za to da se teži ka prijateljstvu između muškarca i žene kako bi se zaštitio opstanak naše vrste?

Istraživanja o prijateljstvu između muškarca i žene

Što prijateljstvo između muškarca i žene čini toliko težim od istospolne prijateljske veze? Znanstvenici su posljednjih godina donijeli nešto svjetla u tamu:

• Zahtjevi za prijateljstvo: Jeffrey A. Hall sa Sveučilišta Kansas otkrio je u istraživanju iz 2010. godine da svaki muškarac i žena imaju različita očekivanja od prijateljstva. Žene pridaju više vrijednosti lojalnosti, autentičnosti, samootkrivanju, intimnosti i solidarnosti, a status, izgled i inteligencija važniji su muškarcima nego ženama.

• Uvažavanje: Drugo istraživanje sa Sveučilišta Vanderbilt i Sveučilišta u Michiganu ispitivalo je važnost prijateljstava osoba različitih spolova između muškaraca i žena. Postojale su i razlike: muškarcima je važnije prijateljstvo sa ženama. Žene, s druge strane, vide prijateljstva sa ženama kao više obogaćujuća.

• Privlačnost: A što je s privlačnošću najboljeg prijatelja ili prijateljice? Prema istraživanju Sveučilišta Wisconsin-Eau Claire, svaki peti muškarac i jedna od dvije žene doživljavaju privlačnost prema drugoj osobi kao pritisak na njihovo prijateljstvo.

Ova istraživanja govore nam da muškarci i žene imaju različita očekivanja od prijateljstva, da muškarci više cijene prijateljstvo sa ženom nego žena s muškarcem, a potencijalna privlačnost može opteretiti prijateljstva.

Kad se prijateljstvo između muškarca i žene pretvori u ljubav

Dakle, iz dobrog prijateljstva između muškarca i žene može se razviti nešto romantično ako postoji privlačnost. To je lijepa stvar! To što ste prijatelji pokazuje da se dobro slažete, da se razumijete i da ste tu jedno za drugo kao prijatelj i prijateljica. Zašto onda ne biste dopustili vezu ako ste oboje slobodni i zainteresirani jedno za drugo?

U nekim slučajevima se muškarci i žene, koji su prijatelji i percipiraju privlačnost, odluče na takozvano „prijateljstvo plus“ ili „prijateljstvo s beneficijama“. Ova konstelacija spaja seks bez obveza, ali s prednostima određene doze intimnosti. Prema istraživanju, svako peto prijateljstvo plus postaje veza.

A ostali? Izlazak iz prijateljstva plus je moguć. Naime, 80 posto prijateljstva između muškaraca i žena moglo bi se nastaviti nakon seksa. Dakle, nema štete u ispunjavanju određenih potreba.

Nakon prekida: Je li moguće prijateljstvo između muškarca i žene?

„Ostanimo prijatelji“, rečenica je koja se često može čuti nakon prekida, ali ova rečenica je jako daleko od stvarnosti. Ali, to ne znači da nije moguće. Ako se rastanete u dobrim odnosima i ako oboje prihvate razlog prekida, moguće je platonsko prijateljstvo muškarca i žene. Primjerice, možete nastaviti uživati u zajedničkom krugu prijatelja i ako prekinete, gubiš „samo“ partnera i pripadajuće osjećaje, ali ne i važnu osobu u svom životu.

Ali, opasnost od ljubomore, čak i nakon prijateljskog prekida, na primjer ako osoba ima novog partnera, može pogoršati prijateljstvo.

S kim prijateljstvo između muškarca i žene najbolje funkcionira?

Prema znanstvenim istraživanjima, seksualne pomisli između muškarca i žene često su dio prijateljstva između muškarca i žene. Ali, postoji li konstelacija na koju ne utječe ljudski iskonski instinkt reprodukcije? Da.

Kod dugogodišnjeg bivšeg dečka ili dugogodišnje djevojke (primjerice još iz osnovne škole) veliki je potencijal da ne patimo od seksualne napetosti. Poznajemo tu osobu toliko dugo da ovaj posebno blizak i obiteljski odnos te visoka razina povjerenja vjerojatno neće biti opterećeni seksualnom napetošću.

Kako najbolje funkcionira 

U kojoj god situaciji se nađeš, kao i u svim prijateljstvima, važno je da se osjećaš sigurno i zaštićeno.

A ako ti to uspije, prijateljstvo između muškarca i žene može biti vrlo bogato. U slučaju problema (s vezom) daje nam uzbudljiv uvid u suprotni spol, a način na koji svaki spol komunicira i percipira svijet dovodi do uzbudljivih razgovora i vrijednih savjeta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.