Psiha i seks Seks i veze 08. kolovoza 2016.

Izračunaj svoje plodne i neplodne dane uz ovulator

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tvoje tijelo daje ti neke znakove koji pokazuju da ovuliraš i da upravo tada imaš najveće šanse da zatrudniš. Simptomi poput grčeva u trbuhu, pojačanog vaginalnog iscjetka i lagano povišene tjelesne temperature mogu ti pomoći u predviđanju plodnih dana.

Ipak, jedan od najboljih metoda za određivanje plodnih dana je praćenje menstrualnog ciklusa. Naime, razdoblje plodnosti žene u jednom ciklusu je kratko, traje 2 dana prije i 1 dan poslije ovulacije. 

Naveli smo kako je ovo jedna od najboljih metoda jer nema sasvim sigurnog načina se predvidi ovulacija. No, izbjegavanje snošaja tijekom desetak dana u jednom ciklusu tj. u doba oko ovulacije je jedna od često primjenjivanih prirodnih metoda kontracepcije (ritmična metoda). Ona se smije primjenjivati samo ako su ciklusi pravilni (ne tijekom dojenja ili neposredno poslije pobačaja) ili ako previše ne variraju. U prvom (folikularnom) razdoblju neplodnosti preporuča se primijeniti još neko sredstvo za kontracepciju (kondom).

U ovulator unesi podatke o menstrualnom ciklusu i izračunaj plodne dane.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Zorica

      Preloše, treba upisati datum početka zadnje menstruacije, ok, to sam upisala, najkraći ciklus (upišem 24), najduži ciklus (upišem 53 jer mi je najčešće 49-51 dan), a vaš ovulator napiše "osigurajte da broj nije veći od 35", nema smisla, ili napravite kako valja ili nikako, nisu sve žene iste

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.