Psiha i seks Moje emocije 27. srpnja 2016.

Izbor partnera unaprijed je predodređen, evo zašto

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od najranijeg djetinjstva nesvjesno usvajamo kalup prema kojem biramo partnere u budućnosti. “Idealne” slike se po Karl-Gustavu Jungu nazivaju Anima i Animus, od kojih je Anima usađena slika žene po kojoj muškarac odabire partnericu, a Animus slika muškarca po kojoj žena bira partnera.

Na razvoj ovih slika utječe način na koji smo odgajani i sredina u kojoj odrastamo. Promatramo i učimo iz načina na koji se roditelji odnose jedno prema drugome, kako se u našoj okolini tretira jedan spol od strane drugog i kako utječu na nas drugi ljudi koji sudjeluju u našem odgoju.

Ako promatraš odnos svojih roditelja, možeš jako puno saznati o sebi

Recimo da je majka bila dominantnija figura u kući, dok je otac bio pasivan. Iz ovog odnosa kćer će vrlo vjerojatno podsvjesno privlačiti muškarci koji su i sami pasivni, dok će ona igrati ulogu dominantne žene. Isto tako, sin će tražiti dominantne žene. I sin i kćer prihvatit će nesvjesno ovakve uloge, jer su tako naučeni u djetinjstvu, pa nesvjesno prihvaćaju ovakav odnos kao nešto što se podrazumijeva, bez obzira sviđa li se to njima ili ne.

Ljetne_Ljubavi1 | Author:

Ovo je vrlo općenit primjer, ali stvari se kompliciraju ukoliko se uđe dublje u problematiku. Ukoliko je dominantnost jednog od roditelja bila izražena kroz negativno ponašanje, na primjer kroz agresiju i surovost, tada imamo negativne aspekte Anime ili Animusa.

Djeca ne kategoriziraju ovakvo ponašanje kao dobro ili loše, već jednostavno prihvaćaju to kao nešto što se podrazumijeva, slijedeći primjer svojih roditelja, da bi kasnije nesvjesno privlačili u svoj život partnere sa sličnim ponašanjem.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.